Lijekovi ponekad dolaze u prilično velikim tabletama. Ali, čak i ako vam je teško da ih progutate cijele, uvjek provjerite sa ljekarom ili farmaceutom da li je bezbjedno da tabletu podijelite i popijete iz “dvije ture”.

Ponekad, to može biti problem kod lijekova za koje je naročito važno da se strogo pridžavate prepisane doze, dakle, kod lijekova koji se koriste za liječenje hroničnih bolesti, naročito kardiovaskularnih, ili recimo kod lijekova koji se koriste u liječenju bipolarnog poremećaja.

U takvim slučajevima, nije pametno da lijek dijelite na svoju ruku, jer se može desiti da vam se odlomi djelić, i da samim tim ne popijete preporučenu dozu, što lijek može učiniti manje efikasnim.

Osim toga, lijekovi ponekad dolaze u tabletama koje su obložene posebnim premazom koji obezbjeđuje da se lijek odoženo otpušta, ako takvu tabletu presiječete, možete lijek učiniti manje efikasnim ili iziritirati stomak.

Dakle, nemojte tablete dijeliti na svoju ruku. Ako vam je teško da progutate lijek koji vam je prepisan, proverite sa ljekarom da li taj medikament postoji u formi sirupa, ili ako ne postoji, da li je bezbjedno da tabletu podijelite i popijete iz dva “pokušaja”.

Related Post

Ostavi komentar