Konzervativni njemački list Frankfurter algemajne cajtung prenio je informaciju o sumnji da lijek ibuprofin (brufen) uništava jajne celije ženskog fetusa, ukoliko majka taj lijek koristi tokom prva tri mjeseca trudnoće. U najgorim slucajevima, prenosi FAZ, dolazi do izumiranja polovine jajašca pa naučnici govore o dramatičnim gubicima.

Ženske bebe rađaju se s velikoj rezervom jajnih ćelija, čiji se broj tokom odrastanja i daljeg života smanjuje, ali se sve do menopauze rezerve održavaju na visokom nivou.

U mnogim zapadnim zemljama 30% žena uzima Ibuprofin sredstvo protiv bolova – dva ili više dana,pa i u periodu kad još ne znaju o svojoj trudnoći.

Samo sumnju u ibuprofin objavili su u stručnom časopisu „Human Reproduktion“ francuski,škotski i danski istraživači oko Severin Mazo-Gito sa Inserm u Rensu.

Do rezultata se došlo laboratorijskim eksperimentom sa materijalom od 185 pobačaja, a laboratorijski uslovi ne moraju davati rezultate identične onim iz prirode.

“Posle eksperimenata postoji naša briga zbog upotrebe ibuprofina tokom rane trudnoće, kad se razvijaju ključni organi, a postoji i rizik da ne bude formiran dovoljan rezervoar jajnih ćelija“, napisali su istraživači.

FAZ tvrdi da se Ibuprofin već izbjegava u poodmakloj trudnoći jer na njegovu štetnost u tom periodu već upozoravaju i “uputstva za upotrebu“. Navodno su već poznati i štetni efekti od upotrebe kod muškaraca. Ali efekat o kome govore istraživači oko Severin Mazo-Gito dosad nije bio poznat.

Pošto se radi o ozbiljnoj (ali ipak) sumnji i još ozbiljnijim posljedicama, pitanje je kako se prema ovakvim sumnjama odnose zdravstveni organi pojedinih zemalja? Čekaju konačnu potvrdu ili opovrgavanje, čekaju da se oglasi Svjetska zdravstvena organizacija ili nešto preduzimaju?

Related Post

Ostavi komentar