Mnogi lijekovi, recimo oni za terapiju povišenih masnoća u krvi, hipertenziju ili bolesti štitne žlijezde, na vrućini bi morali posebno da se čuvaju, dok bi dodatna pažnja trebalo da se obrati na terapiju onim medikamentima koji su fotosenzitivni, tačnije dovode do promjena na koži ako je izložena suncu.

Farmaceut Jasmina Timić kaže da većinu lijekova čuvamo na sobnoj temperaturi, do 25 stepeni Celzijusovih, na tamnom i suvom mjestu.

– U grupu lijekova koji su najosjetljiviji u kontaktu sa suncem ili visokom temperaturom ubrajaju se svi vitaminski preparati, diuretik furosemid, antihistamin hlorofenilamin maleat, hidrokortizon, kondomi, insulin, nitroglicerin, hinolinski antibiotici, fibrati koji se koriste u liječenju povišenog holesterola, levotiroksin koji se koristi u terapiji štitaste žlijezde, inhalatori za liječenje astme – kaže Jasmina Timić. – Na vrućini se ovi lijekovi lako inaktiviraju i poništava se njihovo dejstvo. Kada tablete promijene boju, postanu lomljive na najmanji dodir, a u sirupu, injekcijama ili granulama se pojave grumuljice ili talog, to su znaci da je lijeku istekao rok trajanja ili je nepravilno čuvan. U svakom slučaju, tad više nije za upotrebu.

Lijekove bi uvjek trebalo čuvati u originalnom pakovanju i nikako ih ne ostavljati u automobilu ili drugom mjestu koje je izloženo suncu.

Spisak medikamenata, kako objašnjava naša sagovornica, koji ne smiju da se piju ako se boravi na suncu je dugačak. Tu je većina antibiotika, lijekovi protiv zapaljenja i bolova,antihistaminici, diuretici, citostatici, lijekovi za snižavanje nivoa glukoze u krvi, antidepresivi, lijekova za kardiovaskularne bolesti kao i svi hormonski preparati.

– Osim promena na koži fotosenzitivni lijekovi mogu da uzrokuju i promjenu raspoloženja – kaže Timić. – Ukoliko do toga dođe neophodna je pomoć ljekara i izbjegavanje direktnog izlaganja sunčevim zracima.

NE NOSITE LIJEKOVE U DŽEPU

S obzirom na to da terapija ne može uvjek da se uzima kod kuće, lijekove bi trebalo nositi u tašni ili posebnoj kutijici. Ukoliko se nose u džepu, oni se dodatno zagrijavaju u kontaktu sa tijelom.

Novosti

Related Post

Ostavi komentar