Još se ne zna kada će crnogorski građani moći ponovo da ljekove na recept uzimaju u privatnim apotekama.

I dok ministar zdravlja Kenan Hrapović tvrdi da će se projekat realizovati u julu, kako je ranije i najavio, u Fondu zdravstva su u najmanju ruku revezervisani prema najavama resornog ministarstva i to zbog složenih tenderskih procedura i iskustva iz 2015. godine, kada je prvi put omogućeno da se ljekovi na recept mogu nabaviti i kod privatnika, pišuDnevne novine.

“Projekat uvođenja privatnih apoteka u ugovorni odnos sa Fondom za zdravstveno osiguranje, shodno zaključku Vlade od 4. maja, otpočeo je sa realizacijom u II kvartalu ove godine sa pripremnim radnjama za stvaranje tehničkih preduslova. U ovom trenutku ne možemo preciznije saopštiti kada će biti raspisan javni poziv”, kazao je Dnevnim novinama portparol crnogorskog Fonda zdravstva Amer Ramusović.

Ramusović podsjeća da je rok za dostavljanje prijava 30 dana od dana objavljivanja poziva, dok je isto toliko vremena potrebno za izbor ponuđača.

“Za sačinjavanje izvještaja Komisije o ispunjenosti uslova za odabir ponuđača treba još najmanje 30 dana. U praksi, to znači da je u startu potrebno najmanje 60 dana, nakon kojih tek Upravni odbor Fonda odlučuje koje apoteke su ispunile uslove za zaključivanje ugovora sa Fondom zdravstva”, objasnio je Ramusović.

Ministar optimista

Ministar Hrapović je, ipak, optimista.

“Sve se odvija planiranom dinamikom, osim jednog tehničkog detalja. Kako sam dobio informaciju od Fonda zdravstva, radi se na unapređenju softverskog rješenja koje će da se primjenjuje u privatnim apotekama. U naredna dva dana će biti testiranje tog softvera , nakon toga Upravni odbor Fonda zdravstva treba da donese odluku o raspisivanju javnog poziva. To će se sve, nadam se, realizovati tokom jula mjeseca, kao što sam i ranije najavljivao”, kazao je Hrapović, odgovarajući na pitanje DN.

Da podsjetimo, nakon što je Vlada na predlog Ministarstva zdravlja usvojila informaciju o uključivanju privatnih apoteka u zdravstveni sistem, Hrapović je najavio da će se do kraja jula omogućiti uzimanje ljekova na recept u privatnim apotekama.

“Očekujemo da će naši građani moći da podižu ljekove istovremeno i u državnim, i u privatnim apotekama tokom jula ove godine”, istakao je tada Hrapović.

Juče je ponovio da će “taj projekat zaživjeti onako kako je i planirano”.

Cijene će biti iste

Kad se raspiše javni poziv, kako je pojasnio Hrapović, sve privatne apoteke koje žele da učestvuju potpisaće ugovor sa Fondom pod potpuno istim definisanim uslovima.

“Cijena lijeka koju budu fakturisale privatne apoteke prema Fondu za zdravstveno osiguranje biće ista kao i cijena lijeka koju fakturišu apoteke Montefarma prema Fondu. Želja nam je da povećamo dostupnost ljekova građanima Crne Gore i to je ideja ovog projekta”, kazao je Hrapović i istakao da će građani Crne Gore biti sigurno zadovoljni.

U okviru projekta “Sa receptom u private apoteke”, koji je realizovan od marta do novembra 2015. godine, zaključen je ugovor o izdavanju ljekova na recept sa 107 privatnih apoteka, međutim u oktobru iste godine Fond je odlučio da raskine ugovore sa privatnicima.

Razlog za to bio je nedostatak novca jer je privatnicima već plaćen predviđeni iznos za tu godinu.

Related Post

Ostavi komentar