U periodu od 1. oktobra, kada je potpisivanjem ugovora sa Fondom zdravstva u 167 privatnih apoteka omogućeno podizanje Ijekova na recept, do 20. decembra izdato je oko 533.000 kutija Ijekova, a direktor Fonda za DN kaže da primjedbi na novi informacioni sistem nije bilo.

Crnogorski građani su od početka projekta Sa receptom u privatne apoteke”, odnosno od 1. oktobra do 20. decembra tekuće godine podigli 533.012 kutija ljekova. Naime, prema riječima direktora Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Seada Čirgića, u navedenom periodu privatne apoteke su izdale ukupno 394.009 recepata za ljekove.

“U periodu od 1. oktobra do 30. novembra u apotekama Montefarma i kod privatnika ukupno je realizovano 831.358 recepata za ljekove, dok je u periodu od prvog oktorbra do 20.decembra tekuće godine samo u privatnim apotekama izdato 394.009 recepata, odnosno 533.012 kutija Ijekova”, kazao je Čirgić.

O značaju umrežavanja privatnika u javni zdravstveni sistem najbolje govore podaci da je samo za prva dva mjeseca izdato ukupno 288.306 recepata za ljekove odnosno 391.239 kutija, dok su za isti period u apotekama Montefarma realizovana 543.052 recepta za ljekove. Čirgić je kazao da do sada nije bilo primjedbi na funkcionisanje informacionog sistema nije bilo. On je u ranijoj izjavi DN kazao sistem u kome građani sa receptom mogu podići lijek i u privatnim apotekama pruža puno pogodnosti građanima.

“Za građane to znači veća dostupnost u ostvarivanju prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja”, rekao je on.

Vlada je, podsjetimo, na sjednici 12. jula ove godine usvojila odluku o dopuni odluke o mreži zdravstvenih ustanova kojom se građanima omogućava da, uz recept, ljekove dobiju i kod apoteka čiji je osnivač drugo pravno i/ili fizičko lice, sa kojom Fond zaključi ugovor.

“Ovom odlukom se otvara prostor za jednaku utakmicu jer će imati jedinstvene cijene za sve i tržište će biti uređeno. Vlada je privatnim apotekama omogućila da, ukoliko žele, mogu da uđu u ugovorni odnos sa Fondom, ali Fond prvo mora raspisati konkurs. Oni su sada pravno izjednačeni”, kazali su DN iz Ministarstva zdravlja.

Projekat “Sa receptom i u privatne apoteke” sprovođen je i 2015. godine. Fond za zdravstvo u martu te godine potpisao je ugovor o izdavanju Ijekova na recept sa 107 privatnih apoteka, a u Crnoj Gori registrovano je njih 250. U oktobru iste godine, međutim, upravni odbor Fonda odlučio je da raskine ugovore. Razlog je bio nedostatak novca, jer je privatnicima već tada bio uplaćen predviđeni iznos za 2015. Protiv nastavka projekta bio je i tadašnji ministar zdravlja Budimir Šegrt.

Rapted duo i dalje najizdavaniji lijek

Prema tabeli, koja je Dnevnim novinama dostavljena iz Fonda, građani su u periodu od 1. novembra do 20. decembra najviše na recept kod privatnika podizali tablete protiv bolova, “rapten duo” i to je evidentirano čak 14.396 izdatih recepata. Slijedi “monopril plus” sa 14.069 izdatih recepata i “presolol” film tablete sa 12.841 izdatim receptom.

Podsjećamo, “rapten duo” je bio najizdavaniji lijek i kada su Dnevne novine objavile podatke za period do 12. oktobra. Takođe, Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) je u svom posljednjem izvještaju skrenula pažnju na činjenicu da se antiinflamatorni Ljekovi, u koje spada i “rapten duo”, u Crnoj Gori neracionalno troše.

Related Post

Ostavi komentar