Saznajte kada se antibiotici koriste, da li treba da ispijete terapiju do kraja, kada se NE koriste…

Sezona gripa i prehlade je u punom jeku, čekaonice u domovima zdravlja su prepune djece i odraslih, a da bi izbjegli čekanja i sami se izliječili, pacijenti često posežu za antibioticima i uzimaju ih na svoju ruku. Najčešće su to zalihe koje već imaju u kućnoj apoteci preostale od posljednje terapije, što je velika greška.

Ljekari i farmaceuti već godinama upozoravaju upravo na taj problem, jer on doprinosi povećaju otpornosti antibiotika na bakterija, što je prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, ozbiljna prijetnja zdravlju.

ŠTA JE VAŽNO ZNATI

Antibiotici se uzimaju u tačno određeno vrijeme, u tačno prepisanoj dozi, tačno određeni broj dana i isključivo prema preporuci ljekara. Nakon što on napiše recept, podižu se u apoteci što prije da biste terapiju započeli na vrijeme.

Ako ste zaboravili da popijete antibiotik na vrijeme, popijte ga što prije, a ukoliko je vrijeme uzimanja sljedeće doze blizu, nipošto ne uzimajte duplu dozu da biste nadoknadili onu koju ste zaboravili.

Antibiotici ne liječe grip

Antibiotici liječe isključivo bakterijske infekcije ili se koriste za njihovo sprečavanje. Ne liječe ni prehladu ni grip!

Antibiotik u obliku sirupa je najčešće valjan sedam dana i može se čuvati u frižideru.

Ako uzimate antibiotik na svoju ruku, on će vam u datom trenutku možda pomoći, međutim, može se dogoditi da bakterije postanu otporne na lijek, pa on neće delovati kada dobijete ozbiljnu infekciju.

Terapije antibioticima, kao i drugim lijekovima, mogu pratiti i neke nuspojave, a jedna od češćih je proliv jer njihovo uzimanje može da poremeti ravnotežu mikroorganizama koji se nalaze u crijevima. Zato je dobro uzimati probiotike, koji se preporučuju kao dobar način prevencije dijareje usljed uzimanja ovih lijekova. Oni sadrže žive bakterije slične onima koje su uobičajeno prisutne u našem probavnom traktu, pa su iz tog razloga dobri za organizam.

Probiotici se uzimaju bar tri sata prije ili posle antibiotika. Nalaze se u prehrambenim namirnicama poput jogurta, a dostupni su i obliku tableta.

POGREŠNO KORIŠĆENJE

Najčešća greška kod uzimanja antibiotika jeste prerani prekid terapije, odnosno kada oboljeli sam procijeni da se bolje oseća i misli da se izliječio. Prepisana terapija se uvjek mora iskoristiti do kraja! Takođe, ne smije se misliti da ostatak antibiotika iz prethodne terapije možete ponovo da počnete da pijete zato što mislite da imate slične simptome.

Related Post

Ostavi komentar