Svi uzorci matičnih ćelija porodica iz Crne Gore čuvaju se po najvišim standardima u laboratorijama Krio sejva, a ugovori koje su potpisali roditelji važeći su i za njihovo sprovođenje nadležanje sud u Švajcarskoj saopštili su iz kompanije Krio sejv.

Reagujući na pisanje Pobjede, oni poručuju da roditelji koji su sačuvali matične ćelije svoje djece u Krio sejvu, porodičnoj banci matičnih ćelija, nemaju razloga za brigu, te da je predstavništvo u Podgorici ugašeno iz ekonomskih razloga.

Pobjeda je prošle sedmice objavila da je predstavništvo u Crnoj Gori Krio sejv banke za čuvanje matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce ugašeno prije više od godinu, te da je firma Monte-sel na koju je ovo predstavništvo registrovalo ovdje zvanično likvidirana u julu ove godine.

Ovoj redakciji obratilo se nekoliko zabrinutih roditelja koji su mjesecima bezuspješno pokušavali da stupe u kontakt sa predstavništvom Krio sejva kako bi vidjeli što se dešava sa matičnim ćelijama za čije čuvanje su izdvojili dosta novca.

Otvaranje

Iz Krio sejva sa druge strane objašnjavaju da je saradnja sa firmom Monte-sel prekinuta iz ekonomskih razloga, u skladu sa novim poslovnim modelom, te da se u najskorijem periodu planira otvaranje direktnog predstavništva u Crnoj Gori.

Na Fejsbuk strani Matične ćelije Cryo-Save Crna Gora, između ostalog se navodi i da je predstavništvo u Podgorici zatvoreno usljed finansijske neodrživosti kancelarije uzrokovane dugovima u iznosu od više stotina hiljada eura crnogorskih klijenata, kojima je na zahtjev kancelarije iz Podgorice bilo omogućeno plaćanje na rate.

“Svi klijenti imaju zaključen ugovor i sertifikat izdat od Krio sejv banke akreditovane od ovlašćene organizacije Švajcarske”, navodi se na Fejsbuk strani.

Oni objašnjavaju da je uloga predstavništva bila u obezbjeđivanju seta za uzorak, nadoknade bolnicama za usluge uzimanja uzorka, obezbjeđivanje izvozne dozvole u Ministarstvu zdravlja i na kraju omogućavanje transporta do laboratorije Banke Krio sejva u najbržem roku.

Ugovor

“Obaveze klijenta i Banke Krio sejva Švajcarska definisani su ugovorom koje su potpisale obje strane, bez pravnog ili bilo kog drugog učešća kancelarije iz Podgorice”, pojašnjavaju iz ove kompanije.

Oni dodaju da je Krio sejv globalni lider i najveća porodična banka matičnih ćelija u Evropi, dio Esperite grupe, osnovana 2000. godine u Belgiji i da od tada uspješno posluje u više od 30 zemalja sa više od 330.000 sačuvanih uzoraka matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce, iz više od 70 zemalja širom svijeta.

Pobjeda je ranije pisala da je preko ovog preduzeća sačuvano više od 2.000 uzoraka matičnih ćelija u Crnoj Gori. Roditelji su imali mogućnost da uzmu jedan od dva paketa koji su se kretali od 1.880 do 2.300 eura, a imali su mogućnost plaćanja u ratama.

Za sve informacije obratiti se beogradskom centru

Iz Krio sejv navode da je Krio sejv banka Švajcarske preko svog ovlašćenog predstavništva iz Beograda preuzela obavezu komunikacije sa klijentima iz Crne Gore, nakon odluke o prestanka uvoza uzoraka iz naše zemlje.

“Ukoliko imate bilo kakvih pitanja i nedoumica možete se obratiti našem regionalnom centru u Beogradu na brojeve telefona +381117850 515; +381117850 516; +381 7850 519, kao i putem mejla serbia-info@ cryo-save.com. Takođe, klijenti koji imaju potpisane ugovore i sertifikate mogu direktno komunicirati HCryo-Save AG, Churerstrasse 65B 65 b 8808 Pfaffikon SZ Switzerland +41 55 222 02 56 ; +41 55 222 02 59, kao i mejlom int@cryosave.com”, naveli su iz Krio sejva.

Roditelji: Najmanje što su mogli jeste da nas obavijeste

Nakon saopštenja i reagovanja iz kompanije Krio sejv da su matične ćelije porodica iz Crne Gore bezbjedne, oglasili su se i roditelji i poručili ovoj firmi da najmanje što su mogli da urade jeste da obavijeste klijente.

Podgoričanka koja još nije dobila ni sertifikat, iako je isplatila sve rate, kaže da će koliko danas pozvati predstavništvo u Beogradu kako bi provjerila hoće li poštovati obaveze crnogorskog predstavništva ili će je uputiti na Švajcarsku.

“Kako da budemo sigurni da je sve u redu kad se za godinu nijesu udostojali da bar putem mejla ili, kao što su to sada uradili, putem saopštenja obavijeste roditelje koji su ipak dosta novca izdvojili za čuvanje matičnih ćelija svog djeteta”, kazala je ova Podgoričanka.

I na Fejsbuk strani komentatori su bili aktivni.

“Mislim da je osnovni red bio da nas obavijeste o zatvaranju filijale. Nije u pitanju naš novac već to što smo mislili da smo na neki način osigurali zdravlje svom djetetu i možda drugim članovima porodice. I preko medija saznajemo da je predstavništvo zatvoreno prije godinu dana. Krajnje neozbiljno”,  naveo je jedan od roditelja.

Ostavi komentar