Dosad su naučnici vjerovali da djeca počinju da razumiju riječi koje im upućuju roditelji tek oko prve godine života, ali novo istraživanje pokazalo je da se to događa već sa šest mjeseci.

Da bi testirali vještinu razumjevanja riječi kod grupe beba, naučnici su ih snimali dok su im na kompjuterskim monitorima prikazivali fotografije, izgovarajući pritom nazive prikazanih objekata.

Uočili su da su djeca uzrasta između šest i devet mjeseci očima tražila automobil, nogu ili jabuku na monitoru, nakon što im se postavilo pitanje: “Gde je auto?.. noga?… jabuka?”

Profesorka Elika Bergelson sa univerziteta Djuk, koja je rukovodila israživanjem, kazala je da bebe razumiju i više. Pokazali su im neke slike na kojima su objekti bili povezani i neke na kojima oni nisu bili povezani.

Na jednoj su slici bile prikazane ruka i noga, a na drugoj noga i čaša s mlijekom.

Kad su izgovoreni nazivi objekata, pokazalo se da bebe više vremena provele tražeći vezu na fotografijama na kojima su bili nepovezivi objekti.

Naučnici su objasnili da su djeca pogledima dala do znanja da su “noga i ruka” sličniji i povezaniji objekti od “noge i čaše s mlijekom”, te da se iza simpatičnog gugutanja krije bistar i oštar um.

Bergelson smatra da šestomjesečna beba razumije gotovo cio vokabular kojim im se roditelji obraćaju.

Roditeljima je poručila da razgovaraju sa svojom djecom jer će bebe razmumjeti sve što im kažu, a imaće bolje jezičke vještine kad odrastu.

“Neće moći da odgovoraju verbalno, ali će razumjeti, a što više shvataju, grade znanje za budućnost”, istakla je Bergelson

Ostavi komentar