Klinički centar Crne Gore od janaura počinje da priprema aktivnosti za implementaciju Baby friendly programa na Klinci za ginekologiju i akušerstvo, koji podrazumijeva da majke i bebe budu zajedno smještene na odjeljenju akušerstva, a najavljuju i da će boravak u bolnici nakon porođaja biti skraćen.

Ginekolog perinatolog Aleksandar Grdinić smatra ključnim to što će majke biti upućene u sva dešavanja koja se odnose na njihove bebe odnosno neće samo biti uz njih već će i moći da rade sve ono što ih čekuje i kada dođu kući.

“Zaista je jedna lijepa stvar što ćemo konačno uskoro imati Baby friendly program što je svjetski standard. Ovaj program je veoma kompleksan, nije to samo stvar prostora tj. imamo li mi tehničke mogućnosti pa da krenemo. Baby friendly znači da je majka 24 sata uz svoje dijete i da apsolutno može u svakom trenutku da zna šta se dešava sa njenom bebom”, pojasnio je on u Jutarnjem programu RTCG.

Kako je naveo, u slučajevima carskog reza, s obzirom na to da žene u prvih 24 sata uglavnom nijesu spremne zbog bola da vode brigu o bebama, one će tada biti smještene u dječijem boksu kod neonatologa i neonatoloških sestara.

U tom boksu su sada bebe smještene svo vrijeme nakon rođenja i sestre ih donose majkama na podoje. GAK Kliničkog centra ima sada 38 postelja u jednokrevetnim, dvokrevetnim, trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama.

Grdnić najavljuje da će ubuduće biti 35 postelja u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama u kojima će majke čuti i vidjeti kako da, na primjer, previjaju bebe, kupaju ih i za to će imati sav potreban mobilijar, uz pomoć i nadzor neonatologa.

“Da bi funkcionisao Baby frendly program nije samo važan broj kreveta i da li imate stalak za previjanje i kupanje već moraju neke organizacione stvari da se promijene na akušerskom odeljenju i u neonatološkoj službi i u radu porodilišta. To je sve povezano”, poručuje Grdinić.

On je najavio da će biti promjena koje će se odnositi na dužinu ostanka u bolnici i majke i djeteta. Planirano je da žene ubuduće ostaju u bolnici nakon vaginalnog porođaja 24 sata, a da ih nakon carskog reza otpuštaju poslije 72 sata, što je već dugo praksa u razvijenim zemljama.

“Teži se da se ta granica ostajanja u bolnicu što više smanji iz više razloga. Prvo bolnica nije najčistije mjesto na svijetu – imaćete 35 porođenih žena, njihove bebe, medicinsko osoblje,  ljekare, što sve povećava mogućnost neke infekcije. Onda postoje intrahospitalne infekcije, protiv kojih se borimo ali nije poželjno i zbog toga da majka i beba u bolnici budu duže”, pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, neće nova pravila o zadržavanju otpustu biti definisana dekretom tj. neće sve porođene žene ići nakon prvog dana kući.

“Neće sve biti otpuštene nakon 24 sata ali ćemo se truditi da to bude standard”, dodao je on.

Promjene će uslijediti kod praćenja žena koje su na akušerskom odeljenju tako što će biti povećan obim i način praćenja, a i sa bebama će drugačije da se radi. U dječjoj bolnici biće organizovana dnevna bolnica, gdje će sve majke sa svojom djecom moći nakon porođaja da dođu i da dobiju određene zdravstvene usluge i njegu na koju ne mogu da računaju kod kuće.

Grdinić tvrdi da se neće ići na to da se pacijentkinje što prije otpuštaju.

“Poenta je da pošto ćemo imati ograničene resurse od 35 kreveta da porođaj teku prirodno, da prirodno punimo to akušersko odjeljenje i da na najprirodniji način opuštamo porođene žene i bebe kućama”, kaže on.

Grdinić je objasnio da ginekolozi računaju trajanje trudnoće malo drugačije nego trudnice jer one računaju 9 kalendarskih mjeseci, a ljekari 10 lunarnih mjeseci tj.  281 dan.

“Kada kažemo termin porođaja to nije jedan dan to je najveća zabluda koju često i kolege unose, već je to vremenski prozor koji pokriva nekih mjesec dana od 38 do 42 sedmice. Ako žena uđe u 39. nedelju to ne znači da mora da se porodi. To ne znači da ako ja idem na godišnji odmor, a ona je u 39. sedmici trudnoće da treba da se porodi. To su neke stvari sa kojima se moramo boriti jer nauka mora da preovlada”, poručuje Grdinić.

Prema njegovom mišljenju, za pacijentkinju je neuporedivo bolje da se porodi prirodno sa što manje agresije i miješanja u tok porođaja.

“Ko smo mi da se ne miješamo u neki prirodan tok porođaja sve dok on ide glatko. Ako se jedna žena prirodno porodi, sasvim je logično da će ta žena i beba proći kroz jedan prirodni tok kao što su ranije prolazile i da će njihov boravak na akušerskom odeljenju biti u tim granicama”, rekao je Grinić..

 

Related Post

Ostavi komentar