Svake godine u Sjedinjenim Američkim Državama oko 3.500 djece umre iznenada, što se uglavnom povezuje sa SIDS-om, fenomenom koji i dalje ostaje neobjašnjiv.

SIDS predstavlja sindrom iznenadne smrti odojčeta, a za sada se samo zna da je u vezi sa mjestom i načinom spavanja djeteta.

Od 90-ih, doktori i zdravstveni stručnjaci ohrabruju roditelje da djecu stavljaju na leđa, a kada ih uspavaju, da drže mekanu posteljinu van krevetića…

Američki pedijatri su prošle godine objavili kako roditelji i dalje stavljaju djecu u krevetiće sa raznim igračkama koje povećavaju rizik SIDS-a.

Istraživač Ian Paul, profesor na Pen Stejt Koledžu, tvrdi kako je u pitanju neznanje i iscrpljenost roditelja, ili da jednostavno vjeruju kako se to neće desiti njima.

“Roditelji samo žele da njihovoj djeci bude udobno i da se naspavaju. A tu su i razne marketinške poruke kojima nas proizvođači uvjeravaju da će uz njihove proizvode djeca biti sigurnija”, vjeruje doktorica Debora Kembel, šefica neonatalogije u Dječijoj bolnici u Monteforiju, piše CBS.

Ostavi komentar