Hemikalija koja se nalazi na brojnim predmetima, između ostalog i u plastičnim kutijama za hranu i flašicama za bebe, povećava rizik od gojaznosti, pokazala je nova studija.

Bisfenol A (BPA) se koristi za proizvodnju plastičnih konzervi i kutija za hranu, ali ljudi nisu svjesni da BPA može da završi u hrani ili piću.

Novo istraživanje sugeriše da BPA može uzrokovati gojaznost pa čak i povećati rizik od srčanih bolesti. Analizom 61 studije koje su istraživale vezu između izloženosti BPA i gojaznosti, istraživači sa univerziteta u Londonu, Njujorku i Amsterdamu su otkrili da izloženost BPA tokom razvoja značajno povećava rizik od gojaznosti u kasnijem životu.

Ustanovljeno je i da BPA povećava nivo masnoće u krvi, što je u vezi s povećanim rizikom od srčanih bolesti.

“Naše istraživanje pokazuje da je BPA povezan s gojaznošću glodara nad kojima je vršeno istraživanje. Smatramo da rezultati ukazuju na potrebu preispitivanja nivoa sigurnosti BPA za ljude. Osim toga, iako je ovo istraživanje bilo fokusirano na BPA, identifikovane su i druge opasne hemikalije koje se koriste u svemu, od pakovanja hrane do kozmetike i proizvoda za čišćenje”, rekla je autorka studije Džulijet Legler.

Ostavi komentar