Gotovo svakodnevno, uz pune ruke posla, pedijatri moraju da odgovaraju na jedna te ista pitanja zabrinutih roditelja. Pogotovo mladih roditelja s prvom bebom koji, zbog neznanja ili dvosmislenih informacija, uglavnom brinu previše.

Pedijatrima je jasno da je zadatak roditelja da brinu 24 sata na dan, no često je puno brige jednostavno – previše. Posebno oko stvari na koje ne možemo pretjerano da utičemo, kao i oko onih s kojima jednostavno moramo naučiti da živimo i prihvatimo ih kao takve. Bez teorija zavera i panike.

Ovo je 6 najučestalijih problema, s kojima se pedijatri svakodnevno susrijeću, a za koje bi hteli da ih roditelji konačno usvoje i prestanu svaki put da dižu istu paniku oko istih stvari, koje su normalne.

Blaga temperatura

Zna se da se povišenom temperaturom smatra ona iznad 38,5 stepeni ili, ako vam je tako lakše, iznad 38 stepeni, pa ako dijete ima manju temperaturu, tu stvarno nema mjesta panici, niti je vrijeme za hitno spuštanje temperature, a posebno ne treba hitno ići ljekaru. Osim ako se radi o bebama mlađim od 2 mjeseca. Tada je poželjno bebu dovesti na pregled, a ako je starija, ostaviti je kuće na posmatranju i brizi, naravno, ako se  ne razviju drugi simptomi.

Vakcine

Iako se danas o vakcinama stvarno priča svašta, dokazi za dobrobit i dalje su dobro debelo na strani vakcina pa pedijatri žele da umanje strahove roditelja, koji se boje eventualnih nuspojava. Zapravo, baš kad je o onim uobičajenim nuspojavama riječ, kao što je blago povišena temperatura, pedijatri ih objašnjavaju činjenicom da se tako barem zna da vakcina djeluje.

Izostanak nužde 

I ovo je jedna od onih uobičajenih pojava, koje se boji svaki novopečeni roditelj – beba nije kakila danima.

Puno literature kaže da je to normalno. Normalno je i da se bebica prazni nekoliko puta dnevno, a onda odjednom stane pa danima ne kaki. I to je normalno, poručuju pedijatri, zato što bebe još uvjek nemaju dovoljno razvijen probavni sistem. Osim toga, nekad je i kod njih normalno da malo “zapne”, ali čak i ako sedam dana nemaju stolicu, a ne pokazuju znakove da im zatvor toliko smeta, tada bez brige čekajte i ne dižite paniku.

Organska hrana

Ni mi baš nismo odrasli u super “čistom” svijetu pa smo ispali dobro. Zato će i nove generacije ljudi ispasti skroz okej, a ako baš toliko brinete, ako nabavljate hranu isključivo iz organskog uzgoja – bravo za vas, ali nemojte odmah paničiti, ako uhvatite dijete s običnom jabukom u ruci. Preživjeće bez posljedica.

GMO (genetički modifikovana hrana)

Kao i kod prethodnog pitanja odgovor je – i mi smo preživeli!

Svaka nova bolest u vijestima

Logično je da se na vjestima neće pričati o običnim bolestima, koje su “napale” određeni broj ljudi, već će se prednost dati rijetkim bolestima, koje se uglavnom vezuju uz neku mikrolokaciju. Tako da nema brige da će baš svaka bolest za koju čujete napasti vas i vaše dijete.

Naravno, to ne znači da se više ne morate brinuti o svemu. No, umjeren život i zdrave higijenske navike, često su sve što vam je potrebno da bi se malo manje brinuli.

Ostavi komentar