Često nakon drugog ultrazvučnog pregleda kukova kada su oni u redu, ljekar kaže da dete može da sjedi. To uglavnom znači da je sjedjenje dozvoljeno što se kukova tiče, ali nikako nije dobro zbog kičmenog stuba. Krajem 5. mjeseca beba “sjedi” u ležećem položaju na leđima posmatrajući stopala i dodirujući bedra. Ovako trenira mišiće koji će kasnije održavati uspravan sjedeći položaj. Ako bi smo je sada stavili da sedi to bi bilo sa povijenim leđima. Krajem 6. mjeseca hvata stopala i igra se njima, stavljanjem u sjedeći položaj došlo bi do preopterećenja kičmenog stuba i sabijanjem slabinskog dijela kičme, što se kasnije više ne može popraviti. Preko bočnog uspravljanja krajem 8. i 9. i sjedenja ukoso iz četvoronožnog položaja, dijete će sjesti na bok krajem 10. mjeseca kada je pravo vrijeme za to. Djeca koja puze na kratko se zadržavaju u sjedećem položaju jer imaju veliku potrebu za kretanjem.

Ukoliko dijete mlađe od šest mjeseci uz minimalnu pomoć dolazi u sjedjeći položaj ili se uspravlja u stojeći svakako treba konsultovati dečjeg fizijatra koji će utvrditi uzrok ovome i preporučiti odgovarajući fizikalni tretman. Istovremeno nikako ne treba forsirati ove pokrete i položaje. Stavljanjem djeteta na pod bez mogućnosti da se uz nas ili namještaj uspravi spriječićemo ga da to radi i u isto vrijeme omogućiti razvoj kretanja u položaju na stomaku koje mu očigledno nedostaje.

Pustite dijete da se samostalno razvija

Da bi se vaše dijete normalno razvijalo, nemojte mu forsirati prinudne položaje za koje ono nije spremno. Nemojte ga ni prerano stimulisati na bilo kakve aktivnosti za koje nije sazrelo. Za sve postoji određeni uzrasni nivo, ali naglašavamo da ne treba da se brinete ako se vaše dijete ne uklapa u to. Važno je da prođe sve faze razvoja utvrđenim redoslijedom. Znači, beba prvo treba da se okrene sa leđa na stomak, pa tek onda obratno, da zauzme četvoronožni položaj i puzeći iz koga će da sjedne, da se uspravi u stojeći. Ukoliko mu poremetite ovaj redoslijed ili preskočite neku fazu motoričkog razvoja, dijete može da dobije ozbiljan funkcionalan poremećaj u razvoju.

Ostavi komentar