Nerijetko moći ćete da čujete rečenice tipa: Ti si to radila još kad si imala dva mjeseca…a počeo si da sjediš kad si imao 4 mjeseca….

Ne postoje dvije bebe koje su potpuno iste.

Prva godina je najdinamičniji period u rastu i razvoju djeteta

Prva godina života bebe je označena brzim fizičkim i mentalnim rastom i razvojem. Beba napreduje u kilaži, brzo dobija centimetre, brzo uči i emotivno se razvija. Neke bebe razvijaju se brže od drugih, neke malčice sporije ali je bito znati da svaka beba ima svoj ritam razvoja. Procjene napretka uzimaju u obzir ne samo sve ono što dijete u određenom periodu umije da uradi već i način na koji određenu stvar uradi. Takođe, veoma je bitno da je bebica baš tog momenta raspoložena da uradi sve ono što ste vi zamislili. Vezano za ovaj period postostoje “miljokazi” za razvoj djece koji nam govore o tome šta većina djece određenog uzrasta može da uradi. Nemojte se brinuti ukoliko vaše dijete ne može da uradi nešto od nabrojanih stvari. Možda će sa 6 mjeseci uraditi nešto što je u spisku očekivanih aktivnosti sa 7, ali možda neće moći da uradi jednu aktivnost iz svog uzrasta.

Ovo su smjernice koje vam mogu pomoći da propratite veoma buran i intenzivan psihomotorni razvoj svog deteta i da uživate u detetovom rastu.

Šta novorođenče treba da radi

Novorođenče odmah po rođenju može da se zagleda na nekoliko sekundi u svoju mamu kada mu je jako blizu. Prepoznaje glas i miris majke. Ako se dijete stavi na stomačić, refleksno će okrenuti glavicu na stranu kako bi oslobodilo disajne puteve. Refleksno hvata ručicama i stopalcima. Otvara usta i počinje da vrši pokrete sisanja kada mu se predmet približi ustima. Ručice i nožice drži savijene. Ovo je period koji bebica provodi gotovo cjelodnevno spavajući, budna je gotovo samo kada se hrani, ali ćete i u tim budnim trenucima kojih nema mnogo primijetiti bebin brži razvoj.

Uzrast dva do tri mjeseca

Sa dva mjeseca vaša beba počinje da primjećuje drage osobe koje svakodnevno viđa. Šakice sve češće otvara a ako se stavi na stomak glavicu malčice može pokušati da odvoji od podloge. Bebi od najranijeg perioda je potreban mir a lagana tiha muzika bebi može pomoći u razvoju. Razvoj bebe se brže dešava na ručicama nego na nožicama zbog specificnosti u razvoju nervnog sistema koji se dešava zbog redoslijeda sazrijevanja nerava od glavice ka stopalima.

Kada napuni tri mjeseca, beba će već početi da primjećuje igračke iznad krevetića koje se okreću i pratiti ih pogledom. Glavicu će već držati sama, a često će se igrati sa svojim ručicama, otkrivati ih i posmatrati.

Sve počinje da stavlja u usta, svijet istražuje na ovaj način, ručice i šarene zvečke koje su bebi lagane, iako ih još uvjek ne može samostalno da drži najčešće pronađu svoj put do usta. U položaju na stomaku beba postaje sve jača i jača najčešće može da se izdigne na ručice i okreće glavu. Smije se dragim osobama koje često viđa u svom okruženju.

Peti, šesti i sedmi mjesec

Ušli ste u drugu četvrtinu godine, a bebica je već naučila da se radosno smije, da prati pogledom vesele boje i pokrete u blizini, a moguće je da će u ovom periodu početi prvi put da govori svojim jezikom, počeće da guče i guguće.

Na stomačicu se odiže na laktove i glavicu okreće u smjeru interesovanja, a pokušava da održi ravnotežu ako želi da dohvati nešto, tako što težinu tijela prebacuje na koljena i drugu ruku. U ovom periodu bebe su veoma zainteresovane za svijet koji ih okružuje, najviše vole da ih nosite u uspravnom položaju kako bi imale veliku preglednost svega što se dešava.

Uobičajeno je da dijete sa 5 mjeseci počne na stomačiću da zauzima položaj kada istovremeno podiže i ruke i noge od podloge. Beba zauzima polusjedeći položaj jača je i sigurnija. Bebu ne forsirajte da radi vaše naloge i pustite je da sama odredi šta može da uradi. Pomognite joj da se blago uzdigne i okružite je mekanim jastucima u polusjedećem položaju. Igračkice čvrsto drži u ruci a nekada uspijeva da prebaci zvečku iz jedne u drugu ruku.

Šest mjeseci je velika prekretnica jer bebica počinje da sjedi, u početku uz potporu, a vrlo brzo i samostalno. Počinje da se okreće sa stomaka na leđa. Noge su mnogo manje skupljene nego do sada, zauzima pripremni položaj za puzanje i oslanja se na ispružene ruke i stomačić. Sa sedam mjeseci počinje da hvata palcem predmete i prebacuje ih iz jedne u drugu ruku. Ako mu dodate jedan predmet a u ruci drži drugi, onaj iz ruke najčešće pušta a potom i uzima ponuđeni.

Od osmog mjeseca do navršenih godinu dana

Vremenom ponuđeni drugi pregled stavlja u slobodnu ruku. Počeće da se okreće sa stomaka na leđa tako da je ovo period kada beba nevjerovatnom brzinom može promijeniti mjesto na kome ste je ostavili. Kada dete napuni osam mjeseci počeće da se oslanja na laktove i koljena. Igra se raznih igara sa roditeljima, veseli se i nepoznatim osobama. Počinje da reaguje na svoj lik u ogledalu i raduje se otkrivanju svijeta.

Sa devet mjeseci djeca najčešće počinju da puze a do godine dana da se oslanjaju na noge. U početku je to pridržavanje za sve pogodne i sigurne predmete koji se nalaze u djetetovom okruženju a onda malo po malo i dijete se oslobadja da samo krene u istraživanje svijeta.

U periodu oko desetog mjeseca dijete počinje da se uspravlja u kreveticu, često želi da izađe iz njega ali najčcešće još uvjek za to nije dovoljno spretno. Čuvajte dete od padova i udaraca u ovom periodu kako se ne bi uplašilo, a onda i odlučio da odloži period prohodavanja zbog straha.

Svaki od ovih perioda je ispunjen divnim razvojem jednog malog čovjeka, bića koje ima svoju ličnost od rođenja i koje najvjerovatnije samo tačno zna šta kada želi da uradi. Pomozite mu da kroz ovaj divan period prođe što bezbrižnije, osmjehom, radošću , igračkama u veselim bojama prilagođenim za uzrast, vježbicama koje vam mogu pokazati vaš pedijatar i fizijatar, koje mogu pomoći bebin razvoj.

Ovo je divan period jer svakog dana vidite napredak. Radujte se sa vašom bebom šta sve ona umije da uradi zajedno.

Prva godina života brzo prođe, roditelje čeka jos puno posla ali je ogromno ono što je dijete do sada naučilo i što će u daljem periodu razvoja sve više usavšavati. Svakim danom će sve više formirati svoje sposobnosti i karakter a mi smo tu da mu pomognemo u svakoj sekundi života.

Dr Milena Nikolić, pedijatar

Mojpedijatar

 

Ostavi komentar