Francusko Ministarstvo privrede je u nedjelju usvojilo mjeru, kojom zbog opasnosti infekcije salmonelom iz prodaje povlači 620 proizvodnih serija koje je proizveo gigant prehrambene industrije Lactalis, posebno mlijeko u prahu za bebe.

Prošle sedmice otkriveno je šest dodatnih slučajeva salmonele kod beba.

Lactalis, koji je vlasnik Dukata, već 2. decembra na zahtjev sanitarne vlasti povukao je 12 proizvodnih serija nekih vrsta mlijeka u prahu, nakon što je 20 beba mlađih od šest mjeseci u različitim dijelovima Francuske patilo od gastroenteritisa. Oko 200.000 kutija je povučeno iz prodaje. Kod trinaest od ugroženih dvadeset porodica u razgovora sa zdravstvenim vlastima identifikovano je da su se bebe zarazile mlijekom koje su pile između jula i kraja novembra i koje je proizvedeno u Lactalisovoj fabrici na zapadu Francuske. Ipak, javnosti nisu u potpunosti jasni razlozi za kontaminaciju mlijeka bakterijama salmonelle.

U Lactalisu su prošle sedmice naglasili da njihovo ispitivanje prije slanja proizvoda iz fabrike nije otkrilo nikakve kontaminacije salmonelom. Predsjedavajući prehrambenog giganta za Le Monde je izjavio da provode dvostruke kontrole s ciljem mogućeg prisustva salmonele. Međutim, on nije rekao koliko je procenata proizvoda provjereno. Inače, citirao je broj od 5.000 od početka ove godine. Rekao je da u ovim kutijama nema tragova salmonelle.

Ostavi komentar