Zubići se ne pojavljuju istim redoslijedom kod sve djece, ali kod većine to se otprilike odvija ovako: sa šest mjeseci izbijaju donji centralni sekutići; sa sedam – gornji, centralni sjekutići; sa osam mjeseci, evo i gornjih lateralnih sjekutića, a sa devet, stižu i donji lateralni sjekutići.

Oko prvog rođendana, pojavljuju se prvi kutnjaci; a sa 18 mjeseci, vaša će beba dobiti i očnjake. Do druge godine, izbiće joj i drugi kutnjaci.

Samo smireno i polako

Prvi simptomi koji nagovještavaju izbijanje zubića, mogu da se manifestuju i mjesec dana prije nego što se zabijeli ispod desni.

Probijanje zuba kroz tkivo uvjek je bolan proces, ali čim se promoli, beba će postati mirnija. Zato pratite njeno ponašanje, pa joj, ako primijetite da osjeća bol, dajte odgovarajuću dozu paracetamola za bebe.

Izbijanje zubića ne bi smjelo da uzrokuje ozbiljnije zdravstvene probleme, pa ako primijetite da se stanje nije poboljšalo ni nakon primjene analgetika, obratite se ljekaru.

Savjet +

Čim se pojavi prvi zubić, treba da počnete da ga perete četkicom, ujutro i uveče. Koristite vrlo malo paste (veličine zrna graška) i meku četkicu namijenjenu bebama.

Zanimljivosti

Razvoj i nicanje zuba se brže odvija kod djevojčica.

Zubi donje vilice se ranije razvijaju i niču od zuba gornje vilice.

Do kraja druge godine, dijete bi trebalo da ima sve mliječne zube, kojih je ukupno 20.

Moze se desiti da mliječni zubi počnu da se pojavljuju u ustima djeteta prije trećeg mjeseca i ta pojava se naziva prerano iznikli zubi. Ovakvi zubi se obično luksiraju (klate), jer im razvitak korijena nije završen, tako da su nedovoljno fiksirani u vilici.

Takodje, zubi mogu biti prisutni sa rodjenjem djeteta i takvi zubi se nazivaju natalni zubi, a oni koji se u ustima pojave do 30. Dana nakon rodjenja – neonatalni zubi.

Related Post

Ostavi komentar