U Porodilištu Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) roditelji prosječno tokom godine ostave dvije do tri bebe, kazali su Dnevnim novinama iz najveće zdravstvene ustanove u zemlji. Najčešći razlozi, kako su naglasili, koji majke navode za odluku da ostave svoju bebu nakon rođena, jesu socio-ekonomski status, zdravstveno stanje, kao i odsustvo istinske podrške i razumijevanja od strane njihovih porodica.

“U Kliničkom centru Crne Gore godišnje je prosječno bilo od dva do tri slučaja zbrinjavanja napuštenih beba nakon porođaja. Sve napuštene bebe su adekvatno zbrinute u saradnji sa centrima za socijalni rad. Tokom ove godine zbrinuto je dvoje djece”, navode iz KCCG-a.

U slučaju kada se porodilja nakon porođaja odluči na ovaj korak, pojašnjavaju, nadležno osoblje KCCG-a, odnosno medicinsko osoblje, socijalni radnik i psiholozi pokušavaju da utiču da promijeni odluku i zadrži svoje dijete.

“U slučaju kada je odluka konačna, odmah se uključi Centar za socijalni rad koji preduzima dalje zakonske mjere kako bi se dijete zbrinulo”, pojašnjavaju iz KCCG-a.

Kao važno ističu da su ranije djeca smještana u Dom za nezbrinutu djecu u Bijeloj, a sada se češće zbrinjavaju u hraniteljskim porodicama.

Ostavi komentar