BRADAVICE NA RUKAMA UZROK I LIJEČENJE

Bradavice na rukama,grudima,licu,vratu danas se mogu ukloniti redovnom primjenom biljnih preparata već za nekoliko nedjelja od tretmana . Bradavica je rožnata izraslina koja se javlja na koži i polusluznicama, a uzrokuje je humani papiloma virus, odnosno neki od 60 podtipova ovog mikroorganizma.

KAKO NASTAJU BRADAVICE

Mogu se pojaviti bilo gdje tako da se javljaju: bradavice na licu, oko usana, nosa, na čelu i kosmatom dijelu glave, ali najčešće nastaju bradavice na rukama, naročito su česte kod djece. Do infekcije može doći na bazenima i javnim plažama,seksualnim putem, korišćenjem predmeta koje su dolazile u dodir sa zaraženom osobom – peškira, obuće, toaleta, kupatila… Budući da su bradavice uzrokovane virusnom infekcijom, organizam s vremenom razvija otpornost pa usljed djelovanja imunološkog sistema često spontano nestaju, ali ukoliko se to ne desi, potrebno ih je liječiti.

VRSTE BRADAVICA

Obične bradavice (Verrucae vulgares), najčešće se javljaju na laktovima, prstima, koljenima ili bradavice na tabanima. Mogu nastati i ispod nokta i tada su izrazito bolne bradavice na dodir i to i onaj najmanji. Izgledaju kao žuti, smeđi ili sivo – crni čvorovi čija veličina varira od nekoliko milimetara do centimetra, ali dešava se da budu i veće. Na tabanima se javlja posebna vrsta bradavica (Verrucae plantares), uzrokujući bol pri kretanju.

Mladalačke bradavice (Verrucae planae juveniles) su ravne i glatke, žuto-smeđe bolje i malo uzdignute iznad nivoa kože, a najčešće se javljaju kao bradavice na rukama i licu. Takozvane filiformne veruke – končaste bradavice– uske su i dugačke, a najčešće se javljaju na očnim kapcima, vratu i usnama.

Genitalne bradavice ili kondilomi (Condilomata acuminata) formiraju se na anogenitalnoj sluznici, a virus se prenosi polnim putem. Izdužene su, meke i imaju neravnu površinu, često i peteljku. Na HPV bradavice žene su posebno osjetljive i ugrožene jer neke vrste ovog virusa izazivaju maligne promjene na grliću materice, pa je veoma važno da se blagovremeno otkriju i lijeće na odgovarajući način.

LIJECENJE  I UKLANJANJE BRADAVICA

Liječenje bradavica prvenstveno zavisi od vrste i mesta na kojem su nastale, kao i od toga koliko je vremena prošlo od njihovog formiranja. Metode kojima se uklanjaju uključuju krioterapiju (zamrzavanje bradavica), elektrokoagulaciju i ekskohleacijuuklanjanje bradavica laserom , hirurško,kao i uklanjanje bradavica radiotalasima. Manje agresivni tretmani, koji ne ostavljaju ožiljke na koži jesu keratolitici (salicilna i lakticna kiselina) i kaustici (trihlorosirćetna kiselina, tretinon, podofilin). Posebno je važno rano otkrivanje bradavica i njihovo praćenje kod žena da ne bi prouzrokovale  rak grlića materice.

Ostavi komentar