Hajde da budemo iskreni, i da priznamo da rijetko kada gledamo koliki je rok trajanja naših kozmetičkih proizvoda. Vjerovatno svako od nas u svom kupatilu i neseseru ima neke proizvode koji su stariji od godinu ili dvije. Istina je da svaki tip kozmetičkog proizvoda ima određeni rok trajanja. Osim što imaju smanjenu efektivnost, proizvodi sa isteklim rokom mogu izazvati iritacije kože, a potencijalni su rasadnici mikroba. Zato pročitajte naš kratki vodič o rokovima trajanja šminke i kozmetike.

Kada jednom načnete novi kozmetički ili make-up proizvod, njegov „sat“ počinje da otkucava. Naime, jednom otvoren, on biva izložen svjetlosti, vazduhu, i mikrobima koji ga polako uništavaju. Čak i ako je zatvoren, faktori poput vlage i toplote mu mogu naštetiti. Proizvodi poput teglice kreme u koju svaki dan umačemo prste su veoma pogodno tlo za razvoj bakterija, koje nesvjesno unesemo u kremu.

Takođe, šminka koju možda dijelimo sa drugaricom ili sestrom može postati pogodno tlo za razmnožavanje bakterija i spora buđi koje mogu nanijeti veliku štetu našem licu. Zato je neopohodno da vodimo računa o rokovima trajanja pojedinih kozmetičkih proizvoda.

Kako da proverite rok trajanja kozmetike?

Kozmetika napravljena u Evropskoj uniji ima obavezu da na ambalaži odštampa rok trajanja. Međutim, regulativa u Americi, ne obavezuje proizvođače da eksplicitno navedu datum. Zato svi proizvodi kao glavnu smjernicu imaju naveden simbol otvorene teglice sa brojem (PAO date /period after opening/). Taj broj označava broj mjeseci NAKON otvaranja proizvoda tokom kojih ga možete nesmetano koristiti. Ovaj simbol je odštampan na svoj šminki i kozmetici koja nema naveden datum roka upotrebe. Dakle, ako je označen broj 12 unutar simbola otvorene tegle, to znači da taj proizvod možete bezbjedno koristititi čak 12 mjeseci od otvaranja.

Rok trajanja kozmetičkih proizvoda nakon otvaranja

Kozmetika

 • kreme za lice i serumi – od 6 mjeseci do godinu dana
 • kreme za lice protiv bora i akni sa aktivnim sastojcima poput retinola, salicilne kiseline, vitamina C – do 6 mjeseci
 • kreme za okoloočno područje – do 6 mjeseci (generalno sve što ide oko očiju treba češće mijenjati)
 • kreme sa zaštitnim faktorom od sunca – do godinu dana
 • mlijeka, losioni za tijelo i ulja za telo – do godinu dana
 • šamponi, regeneratori, maske za kosu, stajling proizvodi, pasta za zube – do 2. godine
 • dezodoransi, sapuni, vodice za ispiranje usta, gelovi za tuširanje – do 3 godine
 • parfem – do 2 godine, ako ga čuvate na hladnom i mračnom mjestu, i duže

Rok trajanja kozmetike

Šminka

 • tečni puder, korektor i prajmer – od 6 mjeseci do godinu dana
 • rumenilo, bronzer i puder u kamenu – do 2 godine
 • karmini i sjajevi za usne – neotvoreni 2-3 godine, a posle otvaranja 18 mjeseci
 • maskara i ajlajner – neotvoreni do 2 godine, nakon otvaranja 3-4 mjeseca
 • olovke za oči i usne – čak do 2 godine, posle stajanja ih zarežite i istrljajte vrh alkoholom
 • kremaste sjenke i rumenila – od 6 mjeseci do godinu dana
 • sjenke za oči – 2-3 godine
 • lak za nokte – jedna godina

Kako da prepoznate da je proizvod za bacanje?

Čak i ako vaš beauty proizvod nije dostigao preporučeni broj mjeseci u upotrebi a ima neku od sljedećih karakterisitka – bacite ga odmah. Ako osjetitite promjenu u mirisu proizvoda, teksturi, boji, ako se vaš sjaj za usne razvlači i lijepi, a kremaste sjenka je skorela, ako se odvajaju uljana i vodena faza u kremama i losionima – vrijeme je za doviđenja. Isto, ako karmini i ulja imaju miris na užeglo, ako se teško nanose, mrve i krune – vrijeme je za kantu za smeće.

Kako da čuvate kozmetiku?

Birajte pakovanja u koja ne ulazi vazduh: dakle, pakovanja u tubicama ili sa pumpicama. Zapamtite: bakterijama potreban vazduh da prežive. Uvjek operite ruke prije nanošenja kozmetike ili šminke, pogotovo ako nanosite onu u teglici. Čuvajte kozmetiku na mračnom i hladnom mjestu. Kupatilo je zapravo najgore  moguće mjesto u kući za čuvanje kozmetike: toplo je, vlažno i osvijetljeno. Ne držite proizvode izložene direktnom suncu, npr. u kolima ili na prozoru stana. Ne dodavajte vodu u osušene proizvode poput maskare ili ajlajnera.

Nemojte dijeliti kozmetiku i šminku sa drugima. Ako ste zaradili infekciju oka, bacite maskaru i ajlajner koje ste koristili, jer je velika šansa za reinfekciju. Sjenke za oči možete poprskati apotekarskim alkoholom i tako dezinfikovati. Nemojte „lagerovati“ kozmetiku i kupovati zalihe proizvoda koje dugo trošite, jer je velika šansa da će im prije isteći rok nego što će doći na red. Ili ako već imate zalihe, čuvajte ih u frižideru ili na jako hladnom i mračnom mjestu, ne otvarajući ih.

Ostavi komentar