Bez obzira na zaštitu od sunca odjećom dešava se da koža pocrveni, najčešće dekolte, ruke i lice.

Doktorka Gorana Isailović, dermatolog, kaže da je u toj situaciji najvažnije da se pije što više tečnosti i da se koža hidrira kremama.

“Najbolji izbor su pomade koje sadrže ekstrakte kamilice, sladića, aloe vere, kao i već dobro poznati pantenol”, objašnjava dr Isailović. “One koži vraćaju vlažnost, ublažavaju upalu i pomažu da crvenilo prođe bez stvaranja fleka i pjega”.

Naravno, pomažu i kreme na kojima je posebno naznačeno da se primjenjuju posle sunčanja.

Kožu koja je izgorela nikako ne bi trebalo prskati dezodoransima i parfemima jer oni dodatno iritiraju što može da uzrokuje upale koje na koži ostavljaju pigmentacije.

“Pojava plikova je znak da je neophodan pregled ljekara”, kaže dr Isailović. i dodaje da plikovi mogu da se otvore i inficiraju a to je onda ozbiljan problem.

Oštećenja kože od sunčanja su uglavnom trajna. Fleke, ljuspice, keratoze pa čak i maligni tumora mogu da se jave posle nekoliko mjeseci, pa i više godina. Da bi se koža prirodno izborila protiv štetnog sunčevog zračenja važna je i ishrana. Savjetuje se da se dnevno pojede kockica do dve crne čokolade jer antioksidansi – polifenoli koje sadrži štite od UV zraka. U namirnice koje pogoduju odbrani kože od sunca svrstavaju se i breskve, kajsije, šargarepa, grožđe, crno vino i zeleni čaj.

Related Post

Ostavi komentar