Crvenilo, plikovi i pigmentacije kože mogu da budu posljedica korišćenja kozmetike tokom ljetnjih vrućina. Prema riječima dermatologa, pojedini sastojci parfema i dezodoransa često su fotosenzitivni, što znači da nakon izlaganja suncu mogu izazvati burne reakcije na koži.

Pošto se većina osoba ipak teško odriče kozmetike čak i na visokim temperaturama, važno je znati njenu pravilnu upotrebu. Dermatolozi savjetuju izbjegavanje dezodoransa u spreju i korišćenje kozmetike uljane strukture, koja znatno manje iritira kožu.

“Dezodorans u spreju treba zamijeniti stikom, koji ima nešto blaži sastav”, kaže dermatolog Jelena Filipović. “Umjesto rasprskavanja direktno na kožu, parfeme je bolje stavljati na kosu ili dijelove tijela pokrivene odjećom”.

Osim mirisa, treba biti pažljiv i prilikom odabira adekvatne šminke, koja treba da bude lagana i kvalitetna kako ne bi uzrokovala pojavu akni.

“Uzrok zapušenih pora može biti šminka”, kaže Filipović. “Na velikim vrućinama, tonirana krema je bolji izbor od pudera. Ukoliko ipak nanosite puder, gledajte da bude sa zaštitnim faktorom”.

Sunčanje u kombinaciji sa kozmetikom na koži može dovesti do proširenja kapilara i trajne pigmentacije. Ukoliko ponekad nismo u mogućnosti da izbjegnemo direktnu izloženost suncu, važno je redovno nanositi kremu sa zaštitnim faktorom i time smanjiti štetan uticaj UVA, UVB i IR-a zračenja.

 

Related Post

Ostavi komentar