Prošireni kapilari ili telangiektazije su trajno prošireni i vidljivi sitni krvni sudovi u površnim slojevima kože. Ispoljavaju se u vidu linearnih, tačkastih i zvjezdastih crvenih ili ljubičastih promjena, promjera od 0,5 do 1 mm.

Prošireni kapilari se mogu javiti na bilo kojim djelovima tijela, ali se najčešće vidjaju na licu, oko nosa, obrazima i bradi. Često se javljaju i na nogama, posebno butinama, ispod koljena i na gležnjevima. Četiri puta češće se vidjaju kod žena.

Kako nastaju prošireni kapilari

Uzroci nastanka proširenih kapilara obuhvataju više različitih faktora.

Nasljedni faktori mogu biti uzrok pojave proširenih kapilara na koži, uglavnom predstavljaju samo estetski problem, a samo u malom broju slučajeva ukazuju na oboljenja unutrašnjih organa. Oboljenje vena i povišen pritisak u venskim krvnim sudovima, jedan je od najčešćih uzroka nastanka proširenih kapilara na nogama u vidu plavičastih i crvenih linija, ili paukolikog crteža. Hormonski faktori povećavaju sklonost ka nastanku proširenih kapilara, često se javljaju u toku trudnoće, uzimanja oralnih kontraceptiva, terapije hormonima ili u pubertetu. Izlaganje Suncu i UV zračenju oštećuje male krvne sudove u površnim djelovima kože, takodje uzrokuje nastanak proširenih kapilara naročito na izloženim djelovima kože, licu i dekolteu. Druga oboljenja kože, a najčešće rozacea, karakterišu se pojavom uočljivih linearnih i zvjezdastih proširenih kapilara na koži lica. Sistemska skleroza je oboljenje kože i unutrašnjih organa, kod koje dolazi do pojave mnogobrojnih proširenih kapilara, najrazličitijih oblika, na koži lica i dekoltea. Oboljenja jetre u poodmaklim stadijumima se mogu manifestovati naglom pojavom velikog  broja paukolikih kapilara na trupu. Dugotrajna terapija kortikosteroidima može dovesti do pojave proširenih kapilara na koži. Traume kože, hirurški rezovi ili radioterapija karcinoma takodje su usko povezani sa pojavom uočljivih kapilara na koži.

Prošireni kapilari na licu

Prošireni kapilari na licu mogu biti manifestacija drugih navedenih oboljenja. Ako se javljaju izolovano, vidljivi su kao sitni crveni linearni ili paukoliki crtež, najčešće oko nosa i na obrazima. Prošireni kapilari se javljaju češće kod osoba svijetle puti, koje su bile duže izložene sunčevom zračenju. UVA zraci su odgovorni za oštećenje kapilara na koži lica kod osjetljivih osoba. Zbog svega navedenog je osnovna preventivna mjera sprečavanja njihove pojave, izbjegavanje izlaganja Suncu, korišćenje krema sa zaštitnim faktorima SPF 30+, nošenje šešira.

Prošireni kapilari na nogama

Prošireni kapilari na nogama često su manifestacija slabosti vena, popuštanja venskih zalistaka i povišenog pritiska u venskim krvnim sudovima. Češće se javljaju kod žena, obično izmedju 18 i 35 godine ili izmedju 50 i 60 godine. Trudnoća je ključni faktor koji kod žena dovodi do slabosti zidova vena i pojave proširenih kapilara u vidu plavo crvenog crteža na nogama.Višak tjelesne težine, dugo sjedenje i stajanje povećavaju sklonost ka pojavi proširenih kapilara. Povećanje fizičke aktivnosti i smanjenje tjelesne mase osnovne su preventivne mjere koje će poboljšati vensku cirkulaciju u nogama.

Prošireni kapilari su samo estetski problem i nemaju nikakvog uticaja na opšte zdravlje organizma a ukoliko vam smetaju može se pristupiti uklanjanju proširenih kapilara.

 

Lasersko uklanjanje proširenih kapilara

Prošireni kapilari na obrazima, nosu i drugim djelovima lica i tijela su veoma čest estetski problem. Korišćenjem VBeam lasera oni se uspješno zatvaraju čak i posle prvog tretmana. Nekada je za postizanje optimalnih rezultata potrebno uraditi 2-3 tretmana, u razmacima od 4-6 nedjelja. Na mjestu tretiranog kapilara može biti prisutno crvenilo i blagi otok u trajanju od nekoliko sati do 2 dana. Uspješno se laserom uklanjaju i paukoliki kapilari – Spajder, hemangiomi, venule i kapilari na tijelu i nogama.

Lasersko uklanjanje kapilara na nogama

Prošireni kapilari na nogama su linearna i paukolika proširenja kapilara, venula i arteriola koji se javljaju kod oko 35% žena. Sklerozacija je najuspješniji metod liječenja većih kapilara na nogama, a laserom se veoma uspješno mogu ukloniti manji kapilari, promjera 0,05-0,5mm. Neki kapilari se mogu potpuno zatvoriti čak i nakon prvog tretmana.

Neželjeni efekti koji se mogu javiti jesu bol, zapaljenje i prolazno povećanje vidljivosti kapilara. U nekim slučajevima može se pojaviti hiperpigmentacija u trajanju do 6 nedjelja. Nije potrebna kompresija noge nakon tretmana laserom, ali je preporučljivo izbegavanje izlaganja suncu u narednih 2 mjeseca.

Kakva je priprema potrebna za laserski tretman uklanjanja kapilara?

Apsolutno je važno da koža prije laserskog tretmana nije osunčana, jer se smanjuje efikasnost i povećava rizik neželjenih reakcija na koži. Potrebno je izbjegavati izlaganje suncu 6 nedjelja prije tretmana. Savjetuje se prestanak uzimanja Aspirina, Ibuprofena i sličnih antireumatika sedam dana prije tretmana, kako bi se izbjegla pojava modrica. Takodje, treba obustaviti konzumiranje alkoholnih pića i nanošenje krema sa retinoidima i glikolnom kiselinom dva dana pijre tretmana. Dvije nedjelje prije tretmana ne uzimati vitamin E, ginseng, djumbir, bijeli luk, ehinaceu.

Koji je princip rada VBeam lasera za uklanjanje kapilara?

Candela VBeam laser je najsavremenija posljednja verzija Pulsed Dye lasera, koji je 20 puta jaci i 18 puta brži od ostalih PDL lasera. Emituje žuti laserski snop odredjene talasne dužine – 595nm, koga apsorbuje crveni pigment, oksihemoglobin u krvnim sudovima. Na taj način dolazi do potpuno selektivnog uništavanja i zatvaranja proširenih kapilara i ostalih vaskularnih lezija, bez oštećenja okolnog tkiva.

VBeam laser ima i dinamički uredjaj za hladjenje koji emituje mlaz kriogena neposredno pre ispaljivanja laserskog snopa, čime se dodatno smanjuje mogućnost oštećenja kože pacijenta. Hladjenje kriogenom snižava temperaturu kože i ima anestetički efekat, čime se obezbjedjuje potpuni komfor pacijenta tokom tretmana. Laserski tretmani su tako manje bolni i mogu se koristiti za uklanjanje mrlja boje porto vina čak i kod djece mladje od godinu dana.

Kako koža izgleda nakon tretmana uklanjanja kapilara?

Laserom tretirana mesta na koži poprimaju crvenkastu boju, može se pojaviti blagi otok poput opekotina od sunca u trajanju nekoliko sati do 2 dana. Ponekad male površine kože mogu poprimiti ljubičastu ili plavu boju, poput modrica, koja se povlači za oko nedjelju dana. Koža se može prekriti šminkom nakon 24h posle tretmana. Strogo se zabranjuje izlaganje suncu mjesec dana nakon tretmana, potrebno je koristiti kreme sa zaštitnim faktorima SPF > 30, kako bi se spriječila pojava hiperpigmentacije.

 

Izvor

Ostavi komentar