Portal Bright Side izdvojio je listu proizvoda za ljepotu koje dermatolozi nikada ne bi koristili i preporučili svojim pacijentima.

Iznenađujuće je da većina ovih proizvoda izgledaju potpuno sigurno za upotrebu i nikada ne bismo mogli da pretpostavimo da donose više štete nego koristi.

Losion za tijelo

Dermatolozi obično koriste kreme koje su čvršće strukture i sadrže veći visokozitet u odnosu na losion. Kreme ulaze u dubinske slojeve kože i stvaraju barijeru koja sprječava gubitak vlažnosti, dok losioni to ne rade. Losioni za tijelo obično imaju visok sadržaj vode, te su dobri za kožu koja nije previše suva i obično za ljude koji ne vole da imaju mastan I ljepljiv osjećaj na koži.

Maske za lice sa ugljem

Ovaj popularni proizvod za njegu lica izaziva oprečna mišljenja među dermatolozima. Specijalisti tvrde da ova vrsta maske ne samo da izaziva bol prilikom skidanja, već može da ošteti strukturu kože. Sastojci ove maske su veoma agresivni, oni uklanjaju ćelije kože, prirodna ulja, ali i tanke dlačice.

Sprej za sunčanje

Stručnjaci kažu da je sprej za sunčanje veoma lak za upotrebu, ali oni ipak preporučuju kremu. Kako kažu, nemoguće je sprej aplicirati tankim slojem na kožu. Osim toga, kada prskate sprej, ovaj proizvod djeličmično gubi aktivne elemente prije nego što ih koža upije. Deramatolozi takođe vjeruju da su proizvodi za sunčanje koji sadrže cink oksid nežniji za kožu i mnogo efektivniji.

Ulje za sunčanje

Ulja za sunčanje vam takođe neće preporučiti nijedan dermatolog. Razlog je to što imaju veoma lošu zaštitu od ultraljubičastih zraka i mogu da zatvore pore čime pogoršavaju stanje kože.

Hidrokortizonska krema

Ova krema je jak steroidni proizvod. Obično se koristi kada osoba ima ozbiljne kožne probleme. Kako god, neki ljudi je koriste za liječenje akni, bez preporuke ljekara, što je veoma loše jer može da izazove crvenilo, dermatitis, ulceracije (lomljenje kože) i steroidne akne nakon dugotrajne upotrebe.

Maske za stopala

Dermatolozi ne preporučuju korišćenje hidratantnih ili hranljivih maski za stopala jer uglavnom ne daju nikakve posebne rezultate. Isto se odnosi ina kreme.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je veoma popularno, posebno za upotrebu kod kuće, ali nije najbolja opcija za njegu lica. Koksovo ulje u velikoj mjeri masti kožu, zatvara pore i dovodi do problema sa aknama i pigmentacijom.

(B92)

Ostavi komentar