Svrab (pruritus) je nespecifičan simptom koji se javlja u sklopu oboljenja kože ili drugih organskih sistema. Postoje dvije vrste svraba: akutni – koji traje do 6 nedjelja i hronični koji traje preko 6 nedjelja. Akutni svrab je najčešće izazvan alergijskim ili infektivnim akutnim stanjima. Hronični svrab može ukazati na različita oboljenja, kao što su bolesti jetre bolesti bubrega, bolesti krvi i neurološke bolesti.

Osećaj svraba prenose mehano-neosjetljiva nemijelizirana aferentna C-vlakna, drugačija od C-nervnih vlakana koja prenose bol. Ta vlakna čine samo oko pet posto C-nervnih vlakana u ljudskom tijelu, ali njih karakteriše mala brzina provodljivosti nervnih signala i velika površina inervacije. Dermatološki svrab nastaje aktiviranjem, odnosno nadražajem epidermalnih i dermalnih receptora, medijatorima koji se oslobađaju kao posljedica zapaljenjskih procesa, suvoće ili drugih oštećenja kože.

Svrab je uobičajeni simptom mnogih kožnih bolesti, ali je kod djece najčešći u sklopu atopijskog dermatitisa.

Atopijski dermatitis ili ekcem je veoma rasprostranjen kod djece. Atopijski dermatitis je kombinacija naslijeđene genetske predispozicije i spoljašnjih faktora koji utiču na razvoj bolesti. Koža kod ekcema je suva i osjetlljiva, sklona je svrabu i osipu pa se često kaže za ove promjene da je to svrab koji se osipa. Obično se prve promjene javljaju već u prvoj godini, koža je suva i hrapava, a kako se dijete češe koža postaje crvena i iritirana. Može se javiti bilo gdje ali su promjene najčešće na obrazima, pregibima i spoljašnjoj strani laktova i butina. Najvažnije je liječenje i nega kože hidrantnim kremama i kupkama uz izbjegavanje alergena.

Svrab je karakterističan i za alergijske reakcije, ujede insekata, javlja se kod skabiesa (šuge), parazitskih infekcija kože, a izražen je kod sve djece koja imaju suvu kožu. Suva koža ima narušenu normalnu zaštitnu barijeru i na njoj dolazi lakše do raznih površnih zapaljenja koja prouzrokuju svrab.

Svrab je subjektivan osjećaj, pa se i dijagnostika zasniva na dobroj anamnezi i opisu simptoma. Potrebno je ispitati zdravlje djeteta i ustanoviti uzrok svraba.  Liječenje svraba je simptomatsko. Sprovodi se antihistaminicima i eventualno, blažim  kortikosteroidnim kremovima i emolijentnim sredstvima. Kod atopskog dermatitisa u liječenju se koriste emolijentna sredstva i uljane kupke koje dodatno smanjuju isušivanje kože, a u fazama pogoršanja, odnosno jakog lokalnog zapaljenja, i lokalni kortikosteroidni kremovi.

Autor: Dr Milena Nikolić, pedijatar

Izvor:Mojdpedijatar

Related Post

Ostavi komentar