Ljekari upozoravaju na “trougao smrti na licu” – područje koje je vrlo osjetljivo i na kom ne bi smjeli da cijedite bubuljice ili čupate dlačice. Radi se o području od središta između obrva pa do kraja usana, obuhvata gornju usnu, područje između usana i nosa, nos i dio čela koji se nalazi iznad korijena nosa.

Novo upozorenje usljedilo je nakon slučaja žene koja je istiskivala ono za što je vjerovala da je bubuljica i time je samo zakomplikovala život.

Zapravo je imala celulitis – bakterijsku infekciju koja se širi kožom i potkožnim tkivom, a može da zahvati limfne žlezde i da uđe u krvotok. Kada jednom uđe u krvotok, širi se tijelom, a kada nastane na licu lako može da dođe do mozga.

Naime, Keti Rajt nije to bilo niti na kraj pameti dok je cijedila mitiser da će joj u roku od sat vremena lice postati natečeno i bolno. Potražila je pomoć i ispostavilo se da je to teška infekcija koja može biti smrtonosna ako se lijek ne primi na vrijeme, prenosi portal “Healthline.com”.

“Otišla sam u hitnu pomoć i rekli su mi da imam teški oblik celulitisa izazvanog stafilokokom koji štetu pravi duboko u ćelijskom tkivu. Budući da se nalazio na mom licu, postojao je veliki rizik da mi se proširi na mozak ili na oči, što bi rezultiralo sljepoćom”, ispričala je ova djevojka.

Uzrok infekcije u njenom slučaju je najverovatnije prljava šminka koja se nalazila na području “trougla smrti”.

“To područje je povezano mnogim kapilarima i krvnim sudovima”, objasnio je dr Ameš A. Adalja, certifikovani stručnjak za zarazne bolesti u “Johns Hopkins” centru za zdravstvenu sigurnost u Pensilvaniji, prenosi B92.

Ostavi komentar