Klinički centar Crne Gore podržava Euromelanom kampanju protiv raka kože, i tim povodom organizuje besplatne skrining preglede, koje će dermatolozi Klinike za dermatovenerologiju obaviti u ponedeljak, 15. maja od 10 do 13 sati.

Pregledi će se, kako su najavili iz KCCG, obaviti u dermatovenerološkoj ambulanti.

“Euromelanoma kampanja 2017. je panevropska, preventivna kampanja u borbi protiv raka kože. Ove godine održava se pod sloganom “Imate samo jednu kožu” i biće pokrenuta u 33 zemlje širom Evrope. Kampanja Euromelanoma ima za cilj da javnosti pruži informacije o značaju prevencije i ranog dijagnostikovanja raka kože. U okviru kampanje organizuju se besplatni preventivni pegledi kože radi ranog otkrivanja raka kože i otkrivanje osoba koje imaju povećan rizik za obolijevanje od melanoma i drugih vrsta karcinoma kože”, objašnjavaju oni.

Ove godine kampanja je usmjerena na informisanje javnosti o neophodnoj adekvatnoj zaštiti od UV zračenja kao i izbjegavanje izlaganja vještačkim izvorima UV zračenja (solarijumi).

“Euromelanom je pokrenula široku kampanju, kako bi se promijenilo ponašanje javnosti u vezi sa zaštitom od sunca. Na osnovu istraživanja koje je sprovedeno, utvrđeno je da samo 14 odsto građana Evrope poštuje savjete za zaštitu od sunca iako je 91 odsto upoznato sa rizicima”, navode iz KCCG.

Ostavi komentar