Koža je ogledalo onoga sta jedemo, ali pokazuje i šta ne jedemo. Stroge dijete i hrana pripremljena na brzinu najveći su neprijatelji kože jer joj uskraćuju vitamine.

Za zdravu kožu neophodna je raznovrsna i uravnotežena ishrana, no čak je i tada moguć nedostatak vitamina. Stoga su vitamini u kozmetičkim proizvodima koristan, a u nekim razdobljima života i neophodan dodatak.

Najbolja sredstva protiv bora: vitamini A, E, C, F i betakaroten. Koriste se u prvom redu za bolju zaštitu kože, brže obnavljanje i oporavljanje ožiljaka, te za omekšivanje i elastičnost kože. Uz to, znatno usporavaju procese starenja i pojavu bora.

Vitamin A (retionol)
Reguliše lučenje žlijezda lojnica i znojnica. Osim toga poboljšava kvalitet derme, potiče sintezu kolagena i poboljšava čvrstoću kože. Gdje ga ima? U jetri, maslacu, sirovom žumancetu, siru kamamberu, kravljem mlijeku, svježim srdelama i jegulji.

Betakaroten
Pripada skupini karotenoida, a posebno je važan jer se pretvara u vitamin A, s tim da je jači antioksidant od njega. To znaci da štiti stanice koze od slobodnih radikala koji nastaju pod uticajem ultraljubičastih zraka. Gdje ga ima? U voću i povrću, žute i narandžaste boje i tamnozelenih listova. Sušene kajsije i šargarepa najbolji su izvori betakarotena.

Vitamin E  (tokoferol)
To je odličan saveznik protiv starenja i vrlo snažan antioksidant. Gdje ga ima? Najviše ga ima u žitnim klicama, margarinu, palminom, kukuruznom i sojinom ulju.

Vitamin C (askorbinska kiselina)
Postiče proizvodnju kolagena i poboljšava površinsku cirkulaciju, a koži vraća sjaj. Pomaže odstranjivanju tamnih mrlja na koži. Gdje ga ima? U kisjelom voću (grejp, narandža, limun, jagode, borovnice, maline i kupine) te u kupusu, paradajzu, mladom krompiru, paprici, začinskom bilju i peršunu.

Vitamin F
U kozmetičkim se proizvodima ne koristi prirodni vitamin F, vec dvije esencijalne masne kiseline izuzetno važne za organizam. Ako koži nedostaje vitamina F, ona postaje suva i podložna ekcemima, a ožiljci sporo prolaze odnosno koža se sporo obnavlja.
Gdje ga ima? U masnoj ribi (losos, haringa, tunjevina…) i biljnim uljima.

Ostavi komentar