Pojačana maljavost nije rijetka pojava, ali ponekad može da bude pokazatelj problema sa zdravljem. Pojačani rast dlaka kod žena zove se hirzutizam, što podrazumijeva pretjeranu maljavost na bradi, prsima, ramenima i donjem dijelu trbuha. Iako to samo po sebi nije opasno, može da bude znak da organizam žene ne funkcioniše kako treba.

1. Neuravnoteženi hormoni

Hormoni su najčešći “krivac” za pojavu dlačica na bradi. Prevelika količina muških polnih hormonau u ženskom tijelu jeste uzrok ove pojave. Takođe, hormone mogu da poremete i neodgovarajuće pilule za kontracepciju.

2. Genetika

Višak dlačica kod žena ponekad se pojavljuje kao rezultat genetike. Ukoliko majka ili baka ima nešto više dlačica po licu, ženski potomci bi mogli da naslijede ovaj problem.

3. Policistični jajnici

Ovo je ozbiljno stanje koje ne utiče samo na pojavu dlačica, već i na reproduktivno zdravlje. Ipak, sama pojava dlačica ne mora biti znak policističnih jajnika. Ukoliko tome pridružimo nepravilne menstrualne cikluse, gubitak na težini i neplodnost, to su znaci da najvjerovatnije postoji cista, koju bi trebalo pregledati na ginekološkom pregledu.

4. Godine života

Mnoge žene ulaskom u stariju dob dobiju dodatne dlačice na licu. Ponekad se pojavljuju tokom menopauze, jer tada opada nivo estrogena.

5. Kušingov sindrom

Prevelika količina hormona stresa – kortizola, ponekad je uzrok pojave Kušingovog sindroma. Pacijenti sa ovim sindromom često imaju povišen krvni pritisak, šećer i pojačanu maljavost tijela.

6. Kongenitalna adrenalna hiperplazija

Nemogućnost sinteze kortizola u kori nadbubrežnih žlijezda, zbog potpunog ili djelimičnog manjka određenih enzima u tijelu, ponekad je povezana sa pojačanom maljavošću. Ovo stanje se uglavnom rano dijagnostikuje, i rijetko ostaje neotkriveno u kasnijoj životnoj dobi.

7. Trudnoća

Trudnoća ima ogroman uticaj na žensko tijelo, i kada se hormoni opet vrate u normalu, dlačice će nestati, prenose Nezavisne.

Ostavi komentar