Broj slučajeva zaraze malim boginjama porastao je za 400 odsto u Evropi 2017. godine, u odnosu na prethodnu godinu.

Zaraženih je više od 20.000, a 35 umrlih od te bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je to alarmantno s obzirom na rekordno nizak broj od 5.273 slučaja u 2016. godini, prenosi Bi-Bi-Si.

Velike epidemije malih boginja zabilježene su u 15 evropskih zemalja prošle godine, uključujući u Velikoj Britaniji. Najveći broj slučajeva malih boginja registrovan je u Rumuniji, Italiji i Ukrajini.

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je preminula i peta žrtva od izbijanja epidemije malih boginja krajem 2017.

Najteže pogođena zemlja prošle godine bila je Rumunija gdje su zabilježena 5.562 slučaja malih boginja, slijedi Italija sa 5.006 slučajeva i Ukrajina sa 4.767.

U Grčkoj je 2017. bilo 967 oboljelih, u Njemačkoj 927, u Srbiji 702, u Tadžikistanu 649, Francuskoj 520, Rusiji 408, u Belgiji 369, Velikoj Britaniji 282, u Bugarskoj 167, Španiji 152, Češkoj 146, Švajcarskoj 105, navodi BBC.

Stručnjaci smatraju da je dio problema što ljudi odbijaju vakciinacije.

Iako je opovrgnuto jedno istraživanje objavljeno 2004. godine o mogućoj vezi između vakcine MMR i autizma, to je zastrašilo neke ljude i poljulalo im vjeru u vakcinu.

Svjetska zdravstvena organizacija je saopštila da je zabilježen pad opšte rutinske vakcinacije, uz inače nisku pokrivenost “marginalizovanih društvenih grupa” vakcinacijom, kao i prekide u snabdjevanju vakcinom ili neadekvatne sisteme za nadzor bolesti.

Potvrđeno obolijevanje kod još dva dječaka u Crnoj Gori

Institut za javno zdravlje potvrdio je oboljevanje od malih boginja kod dva dječaka.

“Radi se o dječacima rođenim 2016. i 2017. godine koji nisu vakcinisani protiv morbila. Kod jednog se radi o epidemiološki jasnoj izloženosti virusu tokom boravka u inostranstvu dok se kod drugog pacijenta radilo o oboljevanju koje je povezano sa importacijom. Oba pacijenta su trenutno dobrog opšteg zdravstvenog stanja, a lokalne epidemiološke službe sprovode nadzor nad kontaktima”, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje.

Od početka godine infekcija virusom morbila dokazana je kod ukupno osam pacijenta od kojih je sedam bilo nevakcinisano, a kod jedene odrasle i oboljele osobe ne postoje validni dokazi o vakcinaciji.

Na bolničkom liječenju od morbila u Crnoj Gori nalaze se dva pacijenta kod kojih je ranije potvrđena dijagnoza infekcije virusom morbila – oba u Institutu za bolesti djece i trenutno dobrog opšteg stanja.

“Bez obzira na činjenicu da se kod nas slučajevi morbila nisu registrovali od 2015. godine, trenutni nivo oboljevanja ne predstavlja osnovu za proglašenje epidemije morbila. Svi slučajevi oboljevanja su uvezeni – importovani ili su povezani sa importacijom, tako da „domaći“ odnosno autohtoni slučajevi oboljevanja još uvijek nisu registrovani kod nas”, saopšteno je iz Instituta.

B92, Vijesti

Related Post

Ostavi komentar