Djeca koja ranije progovore ranije mogu riječima izraziti sve što im se vrzma po glavama. Naučnici ipak navode da rani govor nije obavezno povezan s inteligencijom.

Kad bi bio usko povezan, djeca s raznim mentalnim poremećajima ne bi nikada naučila da govore. Takođe, tada ne bi bilo djece s poremećajima u razvoju govora koja se u svim drugim područjima razvijaju normalno.

Naučnici pretpostavljaju da rani govor jeste mogući pokazatelj visokog IQ-a, ali obrnuto ne vrijedi. Dakle, ako dijete tek s dvije godine počne da pokazuje interesovanje za govor i tek tada izgovara prve riječi, moguće je da će se već u osnovnoj školi pokazati da je zapravo riječ o pravom malom Ajnštajnu.

A postoje i ćutljiva djeca, koja oko druge godine odjednom počnu da izgovaraju cijele rečenice. Iako se često govor s vremenom sam pojavi, neke sumnjive znakove ne treba olako odbacivati.

Već u prvim mjesecima može se desiti da se beba još uvijek oglašava monotono poput novorođenčeta ili da u drugoj polovini godine dijete nije počelo gugutati. Razlog za to mogu biti poremećaji sluha i što prije potražite pomoć to će biti bolje za djetetov razvoj govora.

Ostavi komentar