Za djecu koja boluju od dijabetesa sakupljeno je više od šest hiljada potpisa, kako bi od Ministarstva zdravlja dobili pozitivan odgovor u vezi sa obezbjeđivanjem bezbolnih aparata za mjerenje nivoa šećera. Peticiju su pokrenuli građanski aktivisti, uz podršku Alternative Crna Gora.

Aparati sa kojima djeca trenutno mjere nivo šećera veoma su bolni, pa bi im dobijanje bezbolnih značajno olakšalo život.

Unuk Ljiljane Babić ima šest godina i ima dijabetes i svakoga dana mjeri šećer u krvi.

“Mjerenje je vrlo često, čak i do osam puta dnevno, i bolno i stresno za djecu tog uzrasta. Redovna kontrrola, koju omugućaa taj aparat olakšava sve”, kaže Babić.

U Alternativi Crna Gora, koja je bila tehnička podrška građanima za prikupljanje potpisa, tvrde da obezbjeđivanje bezbolnih aparata za Ministartvo zdravlja ne bi bio dodatni trošak.

“Ovo je mnogo bolji i efikasniji metod za mjerenje šećera, jer pruža moguićnost da dijete vidi šećer u kontinuitetu do 90 dana unazad i pruža mogućnost da bezbolno beskonačan broj puta u toku dana mjere šećer”, ističe Aleksandar Pejak iz Alternative Crna Gora.

Za dobijanje senzorskih aparata za mjerenje šećera u krvi prikupljeno je više od šest hiljada potpisa građana i ta peticija će biti upućena Ministartvu zdravlja.

“Naravno, daćemo svoj stav kada dobijemo i sagledamo, prije svega, stručno mišljenje, a Ministartvo zdravlja je tu da čuje mišljenje ljekarske struke, pa ćemop onda zajednički donositi odluke”, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

U Alternativi Crna Gora očekuju da nadležni razmotre inicijativu, prije svega ali i jedino zbog interesa djece dijabetičara.

Related Post

Ostavi komentar