Stav mnogih roditelja kako treba sačekati da dijete primi MMR vakcinu tek kad ojača i progovori nemaju utemeljenja u nauci, a ni praksa nije potvrdila te pretpostavke – poručio je u razgovoru za Pobjedu specijalista epidemiolog dr Zoran Radovanović.

Prema njegovim riječima, podaci pokazuju da dijete mnogo lakše podnosi vakcinu protiv malih boginja, rubeola i zauški u periodu od 12. do 15. mjeseca nego kasnije.

Radovanović kaže da razumije strah roditelja koji se plaše da li im je dijete zdravo i poručuje da moraju da vjeruju pedijatru koji je dužan i kompetentan da procijeni da li i kada treba da se obavi vakcinacija.

– Ako dijete ima akutnu bolest praćenu temperaturom od 39 stepeni, onda će pedijatar odgoditi vakcinaciju, kao i u slu- čaju kada je dijete alergično na neki sastav vakcine, ali u svim ostalim, čak i ako djetetu curi nos, nema razloga da se vakcinacija odgađa – objašnjava dr Radovanović.

On je za Pobjedu negirao bilo kakvu povezanost autizma i MMR vakcine, naglasivši da je jedino što im je zajedničko druga ili treća godina života djeteta, kada roditelji registruju prve simptome autizma.

– Roditelji najčešće u drugoj, a ponekad tek u četvrtoj godini kod svog djeteta prepoznaju autizam. Prije toga često nijesu objektivni i ne primijete simptome. Recimo, dječji psihijatar sa preciznošću može mnogo ranije da postavi dijagnozu na osnovu toga kako dijete fiksira, kako reaguje na zvuke. Mi ne znamo uzrok autizma, ali sigurno znamo da nije od MMR vakcine zato što postoje brojni primjeri u Japanu da su obustavili vakcinaciju, a autizam je nastavio da raste – pojasnio je dr Radovanović.

Sagovornik Pobjede naglašava da je ta priča potekla od britanskog ljekara koji je zbog toga izgubio licencu. Uprkos tome, kaže dr Radovanović, ostala je atmosfera da se takva „besmisilica široko prihvati u cijelom svijetu, kao i da zbog toga dramatično opadne obuhvat vakcinacije“.

Na pitanje da prokomentariše sastav MMR vakcine koji se često dovodi u vezu sa fetusima pilića i abortirane djece, te da li je tačno da ne smiju da je prime djeca koja su alergična na jaja, dr Radovanović kaže da MMR ne može da primi samo dijete koje je imalo burnu reakciju na jaja, te da su takvi slučajevi veoma rijetki.

– Kada je u pitanju MMR vakcina tačno je da se koriste takve podloge, ali onda se to kao požanje, skupe se 1.000 oslabljenih virusa u jednoj dozi i to je skoro oprano, očišćeno. Međutim, mogu da budu nevjerovatno male količine tih pilećih proteina, ali one čak i kod djece kojima smetaju jaja neće da izazovu reakcije, jedino je to moguće kod onih koji su imali burnu reakciju na jaja, a to je izuzetno rijetko po tom takozvanom anofilatičkom tipu. Takvo dijete neće biti vakcinisano – kazao je dr Radovanović.

Analitika

Ostavi komentar