Opstruktivni bronhitis koji karakterišu kašalj i teško disanje često je oboljenje kod male djece. Dijagnoza se postavlja u domu zdravlja a liječi se inhalacijom ili sirupom. Koji od ova dva tretmana je efikasniji? Evo šta roditelji treba da znaju:

Djevojčica od pet ipo godina je prvi put dobila opstruktivni bronhitis. Puno je kašljala i otežano disala. U domu zdravlja je postavljena dijagnoza, data jedna inhalacija Spalmotilom od koje je djetetu bilo vidno bolje. Prepisan je sirup Spalmotil (još dva puta u toku dana), a rečeno je da se sutra opet javimo na jednu inhalaciju.

Naglašeno je da, ako se pogorša situacija u toku noći odemo u dežurnu dječju bolnicu. Posle telefonske konsultacije sa drugim pedijatrom je preporučeno da se dijete inhalira tri do četiri puta dnevno jer je sirup nedovoljno efikasan. Šta da radim?

Vaša dilema prije svega zavisi od težine opstrukcije disajnih puteva. Ali da to malo pojasnimo.

Šta je opstruktivni bronhitis?

Bronhoopstrukcija znači suženje disajnih puteva kroz koje vazduh otežano prolazi, pa dete kašlje i otežano diše. Uzrok je ili virusna infekcija ili alergijska reakcija. Kako je ovo prva epizoda opstrukcije kod vašeg djeteta vjerovatno je uzrok virus koji dovodi do spazma (suženja) kružnog mišića u zidu disajnih puteva. Sekret (koji nastaje kao reakcija na virus), takođe, doprinosi ovom suženju.

Kako djeluje salbutamol (Spalmotil)?

Ovo je predstavnik grupe lijekova koji šire disajne puteve, pa se zovu bronhodilatatori. Oni djeluju na kružni mišić u bronhiolama tako što popuštaju njegov spazam i tako popravljaju “protok” vazduha kroz disajne puteve. Zato je vašem djetetu odmah bilo bolje posle inhalacije. U manjoj mjeri oni smanjuju i količinu sekreta u disajnim putevima.

Koji je najefikasniji način primjene lijeka?

Ubjedljivo najbolji i najefikasniji način primjene bronhodilatatora je inhalatorna terapija. Tako se lijek “ubacuje” direktno u disajne puteve, pa efekat nastupa veoma brzo.

Ako uporedimo sa lijekom u formi sirupa, potrebna je daleko manja doza salbutamola u inhalaciji. Sirup se preko crijeva “odvlači” u jetru, gdje dio aktivne supstance biva razgrađen, pa ono što ostane putem krvi “okolo, naokolo” stiže u pluća. Zato je u sirup potrebno staviti više lijeka, nego pri inhalatornoj primjeni.

Pored inhalatora (nebulizatora) postoje i baby haleri (“suvi” inhalatori) koji su veoma dobri i efikasni.

Kao što rekosmo na početku, način primjene lijeka zavisi od težine bronhhopstrukcije. Kod lakih formi sirup je prihvatljiva i jednostavna terapija koja uspješno rješava problem. Kod djece sa srednje teškim i teškim bronhoopstrukcijama inhalacija je obavezna!

Jedan od glavih kliničkih pokazatelja težine bronhoopstrukcije je reakcija na salbutamol (Spalmotil) – ako se dijete “popravi” posle inhalacije, to znači da se radi o lakšoj formi oboljenja. Zato ne treba sumnjati u izbor terapije koju je vaš pedijatar ordinirao.

Naravno, važno je pratiti dijete, jer ipak postoji šansa da se i pored terapije bolest pogorša. Tada se ponovo treba javiti pedijatru koji će posle pregleda lako procijeniti stanje djeteta i ordinirati najbolju terapiju. Svaka sljedeća infekcija koja je praćena kašljem treba da se provjeri kod pedijatra, kako bi se isključilo ponavljanje (recidiv) bronhoopstrukcija. To vašem djetetu više nikada ne mora da se desi, ali na to ipak treba misliti.

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Mojpedijatar.co.rs

Related Post

Ostavi komentar