Sezona ovčijih boginja poklopila se sa epidemijom malih boginja. Teoretski, dijete može istovremeno da oboli od dvije vrste boginja, zato se i preporučuje izolacija od braće i sestara

Dok roditelji čija djeca iz opravdanih razloga (zbog alergije ili drugih bolesti) nisu primila MMR vakcinu, strahuju od malih boginja u većem broju registruje se i obolijevanje od varičela, odnosno ovčijih boginja, koje su i najčešće u ovo doba godine. Iako i jedne i druge karakteriše osip po tijelu, ove dvije vrste boginja nemaju mnogo toga zajedničkog. Uplašenim roditeljima može da se desi da ih pomiješaju, ali ne i ljekarima.

Dijete može istovremeno da oboli od morbila i varičela. Infektolog dr Aleksandra Radovanović Spurnić kaže da ta mogućnost, ipak, postoji samo teoretski, ali da se naši ljekari u praksi dosad nisu susretali sa takvim slučajevima.

Ukoliko dijete oboli od varičela ili morbila trebalo bi ga izolovati i od braće i sestara, upravo da bi se smanjila mogućnost dvostruke infekcije – kaže dr Aleksandra Radovanović Spurnić.

Za razliku od malih boginja gdje ospa prvo izbija na licu, varičele uglavnom najpre izbijaju po trupu. Kada se tečnost u njima zamuti to je znak da će ubrzo doći do pucanja tzv. pistula. Posle njih ostaje krasta, koja se suši i otpada. Izuzetno je važno spriječiti dijete da se češe jer tako može da razgrebe ospe i da mu ostanu ožiljci.

Period inkubacije varičela traje dve do tri nedjelje. To je vreme od kontakta sa zaraženom osobom do pojave prvih simptoma bolesti. Prije karakterističnog osipa, javljaju se malaksalost, zamor, bol u mišićima i zglobovima, povišena temperatura, povraćanje i glavobolja. Tada je organizam već zaražen, a u sljedećoj etapi bolesti na tijelu se pojavljuju bubuljice, pune se tečnošću i nastaju vazikule.

Na osnovu razlika koje prate stanje prije pojave ospi utvrđuje se da li je riječ o morbilama ili varičelama – objašnjava doktor Dejan Jonev, pedijatar Doma zdravlja Čukarica. – Morbile ili male boginje najprije prati pojava visoke temperature, a može da bude prisutno i curenje iz nosa, kao i konjuktivitis. Nalaz na plućima i grlu djeteta može i ne mora da bude uredan. Ukoliko je riječ o morbilama, ospe će se pojaviti tri do sedam dana od izbijanja temperature. U slučaju varičela povišena temperatura može da bude znak bolesti, ali se ona ne javlja uvjek, a ospe izbijaju za 15 do 20 dana od infekcije virusom.

Epidemiolog dr Slavica Maris iz Zavoda za javno zdravlje Beograda, takođe, tvrdi da nema zabune kada je reč o varičelama, a kada o morbilama.

Stanje koje prethodi malim boginjama je izuzetno visoka temperatura i iznad 40 stepeni Celzijusovih, a praćeno je i takozvanom plačnom maskom, odnosno pacijent obično ima konjuktivitis, kašalj i curi mu iz nosa – kaže dr Maris.

– Nabrojani simptomi ne moraju uvjek da budu prisutni, ali kod većine inficiranih jesu. Prije izbijanja ospi, morbile karakteriše i pojava Koplikovih mrlja. Sa unutrašnje strane obraza, pojavljuju se sitne bele mrlje kao “prosuti griz”. Zatim se tri do sedam dana kasnije pojavljuju mrljaste ospe najprije po licu, a zatim po ostatku tijela. Ospe traju četiri do sedam dana i obično se kožne promjene završavaju perutanjem kože.

Ono po čemu se morbile i varičele najviše razlikuju su učestalost i ozbiljnost komplikacija. Dok ovčije boginje imaju prirodniji tok, i ako se i pojavi neka komplikacija, to se odmah prepozna po tome što bolest ne prolazi, kod morbila se češće javljaju zapaljenje srednjeg uha, laringitis, meningitis, encefalitis. Učestalost komplikacija varira u zavisnosti od populacije o kojoj je riječ. U našoj sredini bi se moglo očekivati da se encefalitis i druge komplikacije opasne po život jave kod približno jedne na 1.000 oboljelih osoba, dok su nešto umjerenije komplikacije, ali takve da i dalje zahtijevaju bolničko liječenje, daleko češće.

Sagovornica Večernjih novosti epidemiolog kaže da težina infekcije morbilama zavisi od toga da li je zaraženi nevakcinisan, djelimično ili potpuno vakcinisan. Komplikacije se javljaju kod potpuno nevakcinisanih pacijenata, najčešće djece mlađe od godinu dana, a to su upala uha, pluća, mozga i dijareja.

– U aktuelnoj epidemiji moribila najčešće prijavljene komplikacije su upala pluća i dijareja – kaže epidemiolog Maris.

ŠIRENJE

U slučaju varičela ili ovčijih boginja inficirani je zarazan jedan do dva dana prije izbijanja ospi i ne duže od pet dana od njihovog povlačenja. Kod morbila zaraza se širi četiri dana prije izbijanja ospi i do četiri dana po njihovom povlačenju.

Večernje novosti

Ostavi komentar