Prvo je ministar Kenan Hrapović objelodanio da će ubuduće svi koji ne vakcinišu dijete, plaćati kaznu od 100 do 2.000 eura. Onda je, naravno, krenula lavina komentara – jesu li kazne drakonske i hoće li natjerati roditelje da ipak vakcinišu djecu

No, davno je rečeno da se đavo krije u detaljima. A u ovom slučaju detalji znače da i zakon koji je trenutno na snazi predviđa iste kazne. U praksi su, međutim, roditelji koji su kažnjeni plaćali uglavnom 500 eura. Doduše, novi predlog zakona malo detaljnije tretira ovo pitanje. Valjda, da bi bilo jasno onima koji pokušavaju da ga izvrdaju.

Preciznosti radi, da podsjetimo što predviđa važeći zakon.

Članom 42. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, predviđeno je da se novčanom kaznom od 100 eura do 2.000 eura kazniti za prekršaj fizičko lice, kao i roditelj ili staratelj maloljetnika, odnosno lica lišenih poslovne sposobnosti koji su učinili prekršaj, ako je učinjeni prekršaj posljedica njihovog propuštanja dužnog staranja o maloljetniku, odnosno nad licima lišenim poslovne sposobnosti, ako: 1) odbije imunoprofilaksu i hemioprofilaksu protiv određene zarazne bolesti (čl. 16 i 17). Članom 16. predviđa da je imunizacija obavezna i protiv drugih zaraznih bolesti za koje postoji efikasna vakcina, koju nadležni organ državne uprave uvrsti u Program obaveznih imunizacija. Ne treba biti vrli pravnik pa protumačiti ove zakonske odredbe.

Novim propisom dodatno sve precizirano

Novim zakonskim rješenjima, Ministarstvo je dodatno preciziralo,pa u predlogu piše da je roditelj, usvojilac, odnosno staratelj dužan da djetetu predškolskog i školskog uzrasta omogući vršenje vakcinacije protiv bolesti za koje postoji djelotvorna vakcina, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije.

Ne treba ni u ovom slučaju biti vrli pravnik, pa zaključiti da Vlada i Ministarstvo ne žele da prepuste stvari slučaju. Nikakva odlaganja vakcinisanja, tumačenja i traženje rupa u zakonu više neće biti moguća.

Statistika pokazuje da su sudovi za prekršaje u 2015. kaznili 12 roditelja sa po 500 eura zbog toga što su odbili da vakcinišu djecu. Prema podacima Uprave za inspekcijske poslove, u 2016. godini podnijeto je 87 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja koji su odbili vakcinaciju djece. Ukupno je protiv roditelja, prema zvaničnim podacima, do sada podnijeto 218 prekršajnih prijava.

Kazne

Kako god, tragom ocjena o “drakonskim” kaznama pitali smo nadležne jesu li preoštre i dobili odgovor- mogle bi biti još strožije.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojim je propisana obavezna vakcinacija djece predškolskog i školskog uzrasta, je u skladu sa Zakonom o prekršajima. Po tom zakonu najmanja kazna je 100, a najviša 2.000 eura i o tome odlučuje sudija. Prva kazna će biti najblaža, a u slučaju nepoštovanja ona bi se uvećavala do vrijednosti od 2.000 eura, što ne znači da nakon toga djeca mogu i dalje da budu nevakcinisana jer roditelji u tom slučaju podliježu kazni po Krivičnom zakonu i Porodičnom zakonu”, saopšteno je iz Ministarstva.

Odgovore na naša pitanja su potpisali direktor Direktorata za javno zdravlje dr Miro Knežević i direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu dr Alma Hajdarpašić Drešević.

Iz Ministarstva kažu i da ne postoji cijena kojom se može mjeriti zdravlje jednog djeteta, niti opravdanje za eventualnu žrtvu epidemije koju već imamo u okruženju. Dodaju i da tvrdnje o visini kazne nije uputno komentarisati na takav način.

Strah od epidemije

Iako ima roditelja koji u potpunosti odbijaju vakcinaciju, ispostavilo se da najviše njih odbija da djecu vakcinišu MMR vakcinom, koja je kod nas inače u upotrebi već 24 godine. Njome se postiže zaštita od malih boginja, zaušaka i rubeole. I kod nas, ali u svijetu toj vakcini se, u dijelu javnosti, pripisuju mnoga neželjena svojstva.

Uglavnom da ima veze sa autizmom. Takve, tvrdnje, uglavnom iznose roditelji djece koja imaju autizam i uglavnom ispod glasa kažu da im je dijete prve znake počelo pokazivati nakon što su primili vakcinu. Sa druge strane, ljekari zvanično kažu da ne postoji ni jedan naučni dokaz da ta ili bilo koja druga vakcina izaziva autizam. MMR dijete prima sa navršenih godinu dana.

Jedna od onih koja odbija da vakciniše dijete i koja je prije godinu dana platila kaznu je novinarka Dušica Tomović. Sve što radi Ministarstvo u smislu kažnjavanja naziva klasičnom propagandom.

“Klasična propaganda za roditelje koji su pred teškom dilemom i odlukama za svoje dijete, da li ga vakcinisati ili ne, koja, čini mi se, nema za cilj da donese odgovore, nego više da zaplaši i zaprijeti kaznama. Kazne od 100 do 2.000 eura, čini mi se, neće doprinijeti ni većem procentu vakcinisane djece, ali ni većem razumijevanju cijelog problema”, kazala je Tomović za Radio Slobodna Evropa.

Tomović je naglasila da visina kazne ne određuje odluku roditelja.

“Roditelji kad odluče da odbiju MMR vakcinu su, bar ove koje znam, prije toga dobro promislili i svjesni bili da možda to donosi neke druge posljedice. A tih 100, 500 ili 2.000 eura u tom momentu je možda ono o čemu najmanje razmišljaju”, pojasnila je Tomović.

Sa druge strane, u Ministarstvu tvrde da im nije cilj da represivnim mjerama riješe problem, već, kako ističu naučnim dokazima i argumentovano utiču na roditelje da djeluju razumom, a ne emocijama.

“Vakcinacijom bi spriječili povratak davno zaboravljenih i teških bolesti koje smo zbog dobrog obuhvata vakcinacijom skoro i zaboravili, a sa kojima se mnogi, posebno mladi roditelji, na sreću nisu ni susreli”, ističu doktori Knežević i Hajdarpašić Drešević.

Podsjećaju da su Ministarstvo zdravljaInstitut za javno zdravlje i domovi zdravlja tokom čitave godine preko medija i javnih tribina edukovali i informisali građane o značaju vakcinacije i posljedicama u slučaju nevakcinisanja.

U edukaciju građana posebno je bio uključen direktor podgoričkog Doma zdravlja Nebojša Kavarić,koji je putem medija upozoravao – „Ko su ti roditelji, pričam kao roditelj koji je vakcinisao svoju djecu. Pitam roditelje nevakcinisane djece. Ko su ti roditelji, neka se pogledaju između sebe, čije će dijete dobiti komplikaciju i čije će dijete imati smrtni ishod nakon toga što nisu primili tu vakcinu”. Ukazivao je i da treba procesuirate sve koji javno pričaju protiv vakcinacije. Što prijave, što upozorenja (prijetnje), tek u septembru samo u jednoj nedjelji je vakcinisano 400 djece.

Nadlažni su krenuli u kampanju kada su shvatili da sve manje roditelja vakciniše djecu.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje (IJZCG), u Crnoj Gori je trenutno više od 6.300 nevakcinisanih mališana. Prema podacima iz integrisanog informacionog zdravstvenog sistema od maja do 13. novembra prošle godine obuhvat vakcinisane djece iznosio je 71,96 procenata i bio je niži nego u zemljama okruženja (Srbija 81 odsto, Hrvatska 89,6 odsto, Kosovo preko 95 odsto). U jednom trenutku u avgustu ove godine, 49 odsto djece nije bilo vakcinisano MMR vakcionom.

Dodatnom strahu kod roditelja su doprinijele i vijesti iz okruženja, iz Ruminije ali i sa Kosova. Iako je regionalni lider sa preko 95 odsto vakcinisane djece, na Kosovu je sredinom oktobra registrovano 98 oboljelih od boginja, najviše djece školskog i predškolskog uzrasta. Niko od njih nije bio vakcinisan.

Ipak, roditelji uglavnom na društvenim mrežama, navode da im i sami pedijatri nerijetko savjetuju da djetetu daju MMR vakcinu kada dijete prohoda i progovori i da vakcina ne uzrokuju poremećaje, ali da može biti okidač, ako dijete ima potencijalno neke zdravstvene probleme. Problem je, navode roditelji, i da pedijatri koji dnevno pregledaju i po više od 50 –oro djece, nemaju vremena da se svakm djetetu posvete. Ključno da bi se dala vakcina je da je dijete potpuno zdravo.

Na naše pitanje da li kao Ministarstvo mogu garantovati za rad svakog pedijatra – u smislu da će svako dijete biti tretirano na adekvatan način, iz Ministarstva odgovaraju da je svaki pedijatar odgovoran za svoj rad, a kontrolu njegovog rada vrši direktor ustanove u kojoj radi.

Ministarstvo zdravlja, kao krovna institucija u sistemu, u obavezi je da kontroliše rad svih zdravstvenih ustanova i naravno, kada je to potrebno, i pojedinačno rad ljekara. U svakom domu zdravlja gdje i rade izabrani ljekari za djecu postoji vrijeme odvojeno isključivo za savjetovalište koje služi za  rad sa zdravom djecom, i to je vrijeme kada roditelji mogu da dobiju informacije od svojih izabranih pedijatara i o vakcinama. Mislimo da pojedini roditelji već dolaze sa stavom da ne žele da vakcinišu svoje dijete i ne žele da saslušaju mišljenje svojih pedijatara ili, i ako saslušaju, i dalje ostanu pri svom stavu da neće da vakcinišu svoje dijete. Svjedoci smo da lako dostupne i neprovjerene informacije koje se plasiraju preko društvenih mreža i raznih internet platformi utiču na stav roditelja. Ipak, i sa ovog mjesta apelujemo na njih da uvažavaju naučne činjenice i da se za sve nedoumice obrate izabranim ljekarima“, podvukli su doktori Knežević i Hajdarpašić Drešević.

Upitani da li se razmišljalo o tome da se pomjeri starosna granica za davanje MMR vakcine, da je djeca ne dobijaju sa navršenih godinu dana već kasnije kad su otpornija, odgovaraju da se MMRvakcina se daje baš u vrijeme kad je dijete potrebno zaštititi od pomenutih bolesti.

„Svako odlaganje dovodi do rizika da dijete oboli od bolesti za koje se daje vakcina. Naučno je dokazano je da vakcina MMR ne izaziva autizam i ne utiče na razvoj govora i hoda i to je jedna od zabluda odgađanja vakcine“, navode iz Ministarstva.

Nadležni su u nekoliko navrata saopštili i da su vakcine koje djeca dobijaju kvalitetne i u skladu sa evropskim standardima.

Što bi se reklo, zvanično za zdravstvene radnike dilema nema. Pa u čemu je onda problem? Je li moguće da je antivakcioni lobi toliko jak? I jesu li kazne dobar način ili treba vratiti povjerenje u zdravstveni sistem? Ulog je u ovom slučaju previsok – život djece.

Analitika

Related Post

Ostavi komentar