Po definiciji mucanje je govorni poremećaj, a ispoljava se u isprekidanosti i nepravilnosti govornog procesa, usljed grčeva organa za artikulaciju, fonaciju i disanje. Ovi prekidi dok dijete govori mogu biti praćeni učestalim treptanjem očiju, drhtanjem usana i drugim neobičnim oblicima ponašanja koja osoba koja muca radi dok pokušava da govori.

Kada se javlja mucanje?

Mucanje se javlja najčešće u uzrastu između druge i šeste godine života. Dječaci tri puta češće mucaju nego djevojčice. Dobra stvar je što mališani prerastu mucanje, a broj onih koji nastave da mucaju i kasnije u odraslom dobu je oko jedan odsto. Ukoliko vaše dijete muca, ne očajavajte jer mnoge slavne ličnosti su izgradile odličnu karijeru, a mucale su. Na ovom spisku su Vinston Čerčil, Merilin Monro, Džejms Erl Džons, Brus Vilis i Džimi Stjuart.

Koji tipovi mucanja postoje?

Fiziološko mucanje – Nema tog djeteta koje nije prošlo kroz fazu fiziološkog mucanja. To je normalni razvojni put govora i traje od 20 do 40 dana. Naime, između druge i četvrte godine života dijete bi trebalo savlada oko 2.500 gramatičkih oblika. U ovom period dok uči nove pojmove, sasvim je normalna stvar da dete zapliće jezikom dok pokušava da izgovori neku malo složeniju riječ. Kada su roditelji preambiciozni, dijete počinje da muca iz straha. Taj strah se javlja zbog treme, pa dijete počne da ponavlja slogove i glasove, što podseća na mucanje, ali to nije mucanje. Svako skretanje pažnje na sam način dječijeg govora ometa spontane jezičke procese i dete koje nije ni bilo svjesno svog zamuckivanja, počinje zaista da muca.

Primarno mucanje – kod ove vrste mucanja mališan ponavlja pojedine glasove ili slogove, ali ne i riječi. Tada se kod djeteta obično uočava napetost, ali dijete ipak nije svjesno da ima problem sa govorom. Kod prelaska između primarnog i sekundarnog mucanja dolazi do tranzijentnog mucanja. Ovo mucanje ima dvije karakteristike: učestalo i naporno mucanje, pritisak mišića je povećan, trajanje grča je produženo i dete postaje svesno svojih govornih poteškoća.

Sekundarno mucanje – Ovaj oblik mucanja se javlja kada je prisutna opšta mišićna napetost cijelog tela, a posebno govornih organa. Tada dijete obično strahuje od govora, razvija svijest o sebi kao o osobi koja muca. U ovom period se javljaju i tikovi i odbrambeni pokreti, mucanje ima povratno dejstvo na psihu deteta i može znatno uticati na razvoj ponašanja i problema u učenju.

Traumatsko mucanje – Kod djece se ovao mucanje javlja iznenada i naglo. Može se javiti u svakom uzrastu, ali pre svega između prve godine i u pubertetu. Ono je naglo, iznenadno, oštro. Uzrok ovog mucanja je uvjek neka za dijete traumatična situacija.

Zašto neka djeca mucaju?

Kada je riječ o mucanju, razloga ima nekoliko. Ipak, da bi došlo do mucanja u tome učestvuje bar tri faktora. Biološka sklonost ka mucanju, naslijeđena ili urođena, traumatska situacija kao neposredni povod i psihološki unutrašnji i spoljni činioci. Svako dijete ima svoj svoj set faktora koji može da doprinese mucanju.

Kako se liječi mucanje?

Mucanje se liječi isključivo vježbanjem. Vježbama disanja i opuštanja. Postoji i nekoliko metoda vježbanja, a to su Švarcova metoda, Brajovićeva metoda i Frejzerova metoda. Ove metode se vježbaju isključivo kod logopeda.

Kako možete da pomognete djetetu?

Ukoliko vaše dijete muca, nemojte ga grditi ili ismijavati. Podržavajte ga da govori, a ne podstičite druge da govore umjesto njega. Posvetite djetetu dovoljno vremena, odvojte svakog dana nekoliko sati kada ćete provoditi vrijeme samo sa svojim djetetom. U tom period mu pričajte priče, doživljaje iz vašeg djetinjstva, planove. Usmjerite pažnju svog djeteta na aktivnosti u kojima je uspješno. Ne svađajte se pred djetetom i smanjite stresne situacije u porodici. Ne krivite sebe ni svoje dijete zbog mucanja. Imajte strpljenja dok dijete govori. Pustite dijete da samo pravi rečenice i dozvolite mu da završi vlastitu misao.

Related Post

Ostavi komentar