Dok se region bori sa malim boginjama, u crnogorskom Institutu za javno zdravlje poručuju da naši građani nemaju razloga za brigu. Naime, od početka 2018. godine nije zabilježen nijedan slučaj obolijevanja od malih boginja u Crnoj Gori.

Kako su objasnili, od početka godine istraživano je više sumnjivih slučajeva kod kojih je nakon laboratorijskih pretraga odbačena infekcija virusom malih boginja.

“Samim tim, u Crnoj Gori, od početka godine nije bilo registrovanih slučajeva obolijevanja od malih boginja niti rubele”, poručuju iz Instituta.

Međutim, zbog epidemiološke situacije u regionu, na snazi je, kako kažu, pooštren nadzor nad osipnim groznicama.

“U Crnoj Gori j e zbog epidemiološke situacije u regionu na snazi pooštren nadzor nad osipnim groznicama koji za cilj ima da pravovremeno otkrije i adekvatno “obradi” sve osobe sa simptomima malih boginja, odnosno da ih laboratorijski i epidemiološki istraži kako bi se utvrdilo prijeklo i uzrok ospe. Sve zdravstvene ustanove i koordinatori nadzora su dobili smjernice za postupanje i istraživanje slučajeva kako bi se adekvatno i bez odlaganja reagovalo odmah nakon eventualnog otkrivanja eventualnog oboljevanja”, navode iz Instituta.

U Institutu podsjećaju da je u regionu situacija po pitanju malih boginja alarmantna, naročito u susjednoj Srbiji. Tako je u ovoj zemlji registrovano ukupno 1.255 slučajeva malih boginja, a u ponedjeljak je registrovan i treći smrtni slučaj koji je povezan sa infekcijom virsom morbila.

Riječ je, kako navode o porodilji u centralnoj Srbiji, uzrasta 21 godine “koja se od malih boginja liječila od 16. januara zbog teškog opšteg stanja sa kliničkom slikom morbila i komplikovanom upalom pluća”.

“Uprkos intenzivnoj polisimptomatskoj terapiji i pored svih primijenjenih mjera liječenja do smrtnog ishoda je došlo na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra u Nišu”, predočili su u Institutu.

Podsjećamo, obolijevanje od malih boginja nije zabilježeno u Crnoj Gori ni u posljednje tri godine, a trenutna epidemiološka situacija kod nas je, ističu u IJZ, prije svega posljedica visokih obuhvata imunizacijama u ranijim godinama.

Međutim, kako naglašavaju, zbog niskih i nezadovoljavajućih stopa imunizacija u posljednjih par godina “kao i pada broja zaštićene predškolske djece postoje realne okolnosti da nakupljanje osjetljivih osoba i unos virusa morbila može dovesti do masovnijeg oboljevanja”.

“Zahvaljujući neodgovornim pojedincima i antivakcinalnim porukama kojima su iznosili iskrivljenu sliku o navodnoj bezazlenosti malih boginja i bespotrebnosti vakcina širom regiona, neodlučnost i strah se uvukao među mnoge naše roditelje koji su dugo odlagali vakcinaciju svoje djece” kažu u Institutu i napominju da su svi antivakcinalni pokreti u regionu “utihnuli shvativši pravu opasnost malih boginja i stepen štete koju su nanjeli zdravlju svih a posebno najmlađih”

Podsjećamo, nedavno je epidemiolog Instituta za javno zdravlje Senad Begić kazao je da su protivnici vakcine tokom protekle godine, doveli u opasnost cijelu zemlju od epidemije malih boginja.

Related Post

Ostavi komentar