Naučnici su saopštili da su ostvarili prve korake ka mogućem novom testu krvi i urina za ranije otkrivanje autizma.

Tokom rada na studiji, utvrđeno je da kod djece sa autizmom postoji veći stepen oštećenja proteina u poređenju sa djecom koja nemaju taj poremećaj.

Istraživači navode da bi ovi testovi mogli da dovedu do ranijeg otkrivanja tog stanja, za koje je ponekad teško postaviti dijagnozu, prenio je Bi-Bi-Si.

Stručnjaci napominju da treba biti oprezan i da predstoji mnogo posla dok test ne bude potpuno razvijen.

Autizam utiče na ponašanje i društvenu interakciju, ali ga je teško uočiti, pa se dijagnoza postavlja obično oko djetetove druge godine, a često i kasnije.

Trenutno ne postoje biološki testovi koji mogu da otkriju ovo stanje, a dijagnoza se postavlja na osnovu lekarske procjene ponašanja.

U novoj studiji, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Molecular Autism, istraživači su tragali za hemijskim razlikama u krvi i urinu 38 autistične djece i 31 djeteta koje nema taj poremećaj, uzrasta od pet do 12 godina.

Djeca sa autizmom imala su viši nivo oštećena proteina, naročito u krvnoj plazmi, što je dovedeno u vezu sa lošijim zdravljem.

Doktor Naila Rabani sa Univerziteta Vorvik, koja je vodila istraživanje, rekla je da bi ovi testovi, uočavanjem markera, mogli da omoguće ljekarima da ranije postave dijagnozu autizma.

Ona je dodala da je sljedeći korak replikacija zaključaka iz studije u drugim grupama.

B92

Related Post

Ostavi komentar