Dijete se rađa sa stopalom koje sa plantarne strane (tabanske) ima debeo masni sloj, a što na prvim pregledima neki nesikusni pedijatri proglašavaju ravnim stopalima. Takva konfiguracija dječijeg stopala je najnormalnija, jer je masni sloj ispod kože predviđen da štiti dublje slojeve od moguće povrede u najranijem periodu nakon prohodavanja pa sve do četvrte godine života. U tom životnom periodu dijete će stati bosom nogom na svaki predmet na podlozi jer nema životnog iskustva. Iskustvo stiče polako i sa četiri godine jasno razlikuje opasne predmete na podlozi. U prvim danima po prohodavanju staće i na staklo i svaki drugi predmet koji će ga povrediti, ali ubod će povrediti kožu a završiće se u masnom tkivu, bez povređivanja dubljih slojeva, ali će ujedno biti i novo životno iskustvo.

Cipele sa „lijepo izvajanim uloškom“ raznih proizvođača govore o njihovom „naporu“ da učine vašem djetetu nekakvu pogodnost. Zbog toga su cijene cipela za bebe i malu djecu kao da su broj 56. U stvari svaki uložak upropašćuje dječije stopalo. ZAŠTO? Na plantarnoj strani stopala nalaze se u dva sloja, po osam mišića, koji isključivo služe da održavaju uzdužni svod stopala i prednji poprečni svod. Sloj masnog tkiva u prve četiri godine štiti od povreda osim plantarne fascije i tu grupu mišica i prateće krvne sudove i nerve.

Zbog svoje mase „prikrivaju“ formu svodova i to zavarava pedijatre. Zato se lako odlučuju da proglase „ravna sopala“. Kada u obuću smjestimo uložak,vršimo pritisak na koštane strukture stopala izazivajući prividno konfiguraciju svoda.Kada bi dijete moglo da vam saopšti tog trenutka kada mu prvi put obujete cipelu sa uloškom reklo bi Vam „da ima osjećaj kao da ima kamen u cipeli“. Takvim “anatomskim” cipelicama u potpunosti isključujemeo funkciju plantarne muskulature (već pomenuta dva sloja po osam mišića) i kada ta muskulatura koje je u potpunosti isklljučena iz funkcije atrofira i izgubi svaku funkciju i snagu da održi svodove u fiziološkom položaju stopalo se „sruši“ i tada stvarno postaje „ravno stopalo“.

Idite na ulicu i pronađite romsko dijete/ciganče (bez namjere da bilo koga vrijeđam), koje hoda boso od maja do oktobra, sa ravnim stopalima, pa ponovo razmislite. Za dijete su najbolje cipele koje imaju dobro pokriveno stopalo zaštićeno od vlage i hladnoće bez ikakvog uloška sa normalnom proporcionalnom petom prema veličini cipele, da dijete ima utisak da hoda bosom nogom po ravnoj podlozi. U najranijem dijelu hoda kada je hod uglavnom po kući – isključivo koristiti štrikane nazuvke,koje proizvode bake. Pa u početku i za prvi izlazak u dvorište ili parkić, a još je bolje u toplim mjesecima, da dijete bude boso.

(Prim.Dr.sc.Ljubomir Georgijević)

Related Post

Ostavi komentar