Od početka godine 39 roditelja odbilo je da vakcinašu djecu prema kalendaru vakcinacije i protiv svih njih Zdravstvena inspekcija podnijela je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

“Od 39 obavještenja, 28 je stiglo iz Podgorice, osam iz Bara, dva iz Bijelog Polja i jedno iz Nikšića. Protiv svih roditelja će, u zakonom propisanom roku, biti pokrenut prekršajni postupak”, kazali su za CdM u Upravi za inspekcijske poslove.

Iz Suda za prekršaje u Podgorici je CdM-u saopšteno da je od početka godine riješeno 15 predmeta iz oblasti Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

“Od toga, tri predmeta su riješena tako što je odbačen zahtjev za sudsko odlučivanje, u četiri predmeta su bile oslobađajuće odluke, dok su u osam predmeta kazne bile novčane”, kazali su za CdM iz Suda za prekršaje u Podgorici.

Vakcinacija djece u Crnoj Gori je obavezna, ali nije prisilna, a Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena je novčana kazna do 2.000 eura.

Raste broj oboljelih

U Crnoj Gori registrovano je 96 slučajeva malih boginja, od čega je 35 odsto djece uzrasta od godinu do pet, podaci su Instituta za javno zdravlje. Jedno dijete osulo se u vrtiću, pa nadležni pozivaju roditelje da ne vode u vrtić djecu sa simptomima prehlade, ili osipa.

Iz Instituta za javno zdravlje su saopštili da su laboratorijska i epidemiološka istraživanja još uvijek u toku kod određenog broja pacijenata.

“Broj novooboljelih od morbila u Crnoj Gori je nastavio da se raste, iako nešto sporijim tempom nego tokom prethodnog mjeseca. Kod nas se trenutno na bolničkom liječenju od morbila nalazi sedam pacijenata”, ističu oni.

Kod 68 infekcija je laboratorijski dokazana, dok je kod šest pacijenata dijagnoza postavljena na osnovu kliničke slike, a kod jednog oboljelog postoji jasna epidemiološka povezanost sa izvorom oboljevanja.

Još pacijenata pod epidemiološkim nadzorom

“Laboratorijska i epidemiološka istraživanja su još uvijek u toku kod određenog broja pacijenata”, kazali su iz Instituta, uz podsjećanje da se sličan trend bilježi kako u regionu tako i u mnogim državama Evrope “što je posljedica isključivo neadekvatne vakcinacije djece”

Iz Instituta su saopštili da je kod 16 pacijenata virusu bilo izloženo izvan Crne Gore i oni su bolest direktno prenijeli na najmanje šestoro novooboljelih koji su povezani sa importacijom.

“Kod 17 oboljelih postoji jasna povezanost sa izvorom infekcije dok je kod 35 oboljelih ne postoji precizno identifikovan izvorni pacijent ali je do oboljevanja najvjerovatnije došlo na našoj teritoriji”, objasnili su iz instituta.

Najpogođenija grupa su djeca starija od jedne a mlađa od pet godina (38,67 odsto oboljelih) od kojih niko nije vakcinisan.

Zatim slijede odrasli stariji od 26 godina (29,33 odsto), pa mlađi od jedne godine koji nisu ni mogli biti vakcinisani zbog uzrasta (14,67 odsto) i čija je zaštita zavisila od kolektivnog imuniteta.

Preostali oboljeli su osnovci i srednjoškolci, kao i mlađi odrasli.

Većina zaraženih nevakcinisana

“Ukupno gledano, među oboljelima, nevakcinisanih i bez ikakvog podatka o vakcinaciji je ukupno 93,15 odsto dok samo kod pet oboljelih osoba postoje podaci o vakcinaciji koja je sprovedena ranije u životu”, navode iz Instituta.

Dodaju da je, nažalost, dosadašnje oboljevanje pokazalo da, uprkos svim mjerama koje se sprovode, i dalje imamo nove slučajeve oboljevanja.

“Iako su nespecifične mjere ograničene, jako je bitno pridržavanje svih preporuka Instituta za javno zdravlje Crne Gore koje se, prije svega, odnose na izbjegavanje društvenih kontakata i traženje ljekarske pomoći. Sve osobe koje su bile u kontaktu sa oboljelom osobom a koje razviju simptome ljekarsku pomoć ne treba da traže bez odlaganja, već je neophodno da se prije odlaska u dom zdravlja telefonom najave i konsultuju sa izabranim ljekarom kako bi im se pregled i uzimanje materijala za laboratorijske analize omogućio u uslovima koji neće ugroziti zdravlje drugih osoba. Svako masovnije oboljevanje će jedino biti spriječeno isključivo adekvatnom zaštitom najosjetljivijih a posebno djece”, zaključili su iz Instituta.

Kako se roditelji i dalje oglušuju o pozive nadležnih da na vrijeme vakcinišu djecu, oni ponovo apeluju da to urade zbog zdravlja svojih mališana.

Izvor: CdM

Related Post

Ostavi komentar