Jedna od većih prekretnica u razvoju djeteta svakako je njegovo odvikavanje od pelena. Svako dijete zahtijeva sasvim individualan pristup, odnosno ne postoji tajna uspjeha osim truda i upornosti i roditelja i djeteta. Donosimo vam razlike s kojima se roditelji susrijeću kod odvikavanja od pelena kod djevojčica i dječaka.

Bez obzira na to koliko se trudili da djecu vaspitavamo na isti način, uvjek će se svako dijete prvenstveno isticati po svom polu. Dječaci već od malih nogu pokazuju fizičku interakciju sa svijetom, dok su djevojčice oduvjek bile znatno nježnije i osjetljivije. Upravo zbog toga nervni sistem djevojčica ranije sazrijeva, pa će i ranije osjetiti potrebu za odvikavanjem od pelena.

Dječacima će trebati nešto više vremena i to je sasvim normalno. Tjeranje djece na odvikavanje od pelena prije nego su i sami spremni na to imaće kontra-efekt. Dječaci imaju slabiju koncentraciju pa će učenje novih vještina biti znatno teže nego kod djevojčica.

Odvikavanje kod djevojčica

S djevojčicama treba pričati o odvikavanju od pelena. Kupite zanimljivu knjigu koja će devojčicama zbog zanimljivih likova dati dodatnu motivaciju da prestane da nosi pelenu.

Djevojčice imaju mnogo više pitanja nego što je to slučaj kod dječaka i potrudite se da pronađete zadovoljavajući odgovor na svako od njih.

Objasnite joj pravilan način brisanja nakon piškenja kako bi izbjegli moguće infekcije. Pohvalite je za svaki pokušaj odlaska na šolju, čak i ako ne uspije dovoljno brzo da stigne do nje.

Osuda u ovim slučajevima može bitno narušiti djetetovo samopouzdanje, pa je nazadovanje gotovo zagarantovano.

Osmislite grafikon na kojem ćete bilježiti uspjeh u odvikavanju od pelena.

Umjesto edukovanja pomoću knjiga, dječacima će mnogo zanimljivije biti da uče odvikavanje od pelena pretvaranjem obavljanja nužde u svojevrstan sport. U „tutu“ ili školjku ubacite „metu“. To može biti komadić papira, malo pjene za brijanje ili obojene žitarice. Dijete treba da pogodi određeni predmet prilikom mokrenja.

Kod dječaka je nazadovanje i zastoj u odvikavanju znatno češći i s tim se jednostavno treba pomiriti. Ako dijete gubi interesovanje, pokušajte da ga motivišete. Ako ga odmah vratite u pelene odvikavanje će biti vraćeno na sam početak.

Kao i kod djevojčica, izbjegavajte grdnju. Pohvalite dijete kada uspije, utešite ga ako se slučajno dogodi „nezgoda“.

Related Post

Ostavi komentar