U Crnoj Gori potvrđenje prvi slučaj obolijevanja od malih boginja (morbila), a radi se o četrnaestomjesečnoj djevojčici iz Beograda, koja je sa porodicom doputovala prije sedam dana kod rodbine u Podgoricu.

Ona je, kako je sinoć saopšteno na vanrednoj konferenciji za novinare, smještena i izolovana u Institutu za bolesti djece i za sada je stabilnog zdravstvenog stanja.

Mogući novi slučajevi

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Boban Mugoša poručio je da je moguće da će se pojaviti novi slučajevi posebno tamo gdje je dijete boravilo i bilo u bliskom kontaktu, kao što je porodica domaćina. Ipak, poručuje da nema mjesta panici, te da je zdravstvo spremno u slučaju epidemije.

“Vakcina imamo dovoljno, spremni smo na ovo, svi su dobili vodič i uputstva. Nadam se da ćemo uspjeti da izolujemo problem na nivou porodice, ali to ne možemo garantovati jer se radi o velikoj porodici. Period inkubacije je najčešće od 15 do 20 dana i do tada će porodica biti pod pojačanim nadzorom. Zamolili smo ih da za sada ograniče kretanje”, rekao je dr Mugoša.

Osim oboljele djevojčice, roditelji imaju još dvoje djece koja su sa njima došla. Jedno, prema riječima Mugoše, ima tri
godine i vakcinisano je MMR vakcinom i bebu staru svega tri nedjelje, koja nije vakcinisana jer se vakcina ne daje djeci u tom dobu.

“Porodica u kojoj borave u Podgorici ima 13 članova od kojih su devetoro djeca. Za njih četvoro imamo dokaz da su vakcinisana. U toku je epidemiološka obrada da dođemo do ostalih podataka”, naveo je dr Mugoša.

Apel roditeljima

Mugoša je apelovao na roditelje da dovedu djecu koja nijesu vakcinisana i prime MMR vakcinu. Rekao je da je obuhvat za nekoliko mjeseci za djecu rođenu 2015. prešao 70 odsto, što je pozitivno, ali da je kod manje djece obuhvat oko 45 odsto.

“Nadam se da će ovo poslužiti da svi oni koji nijesu vakcinisali djecu to i urade. To je jedini način da djeca ne obolijevaju. Ne možemo reći kojom će se brzinom širiti oboljenje, morbile su oboljenje koje ima najveću osjetljivost”, poručio je dr Mugoša.

Direktorica Instituta za bolesti djece dr Sonja Milašinović pojasnila je da je dijete hospitalizovano u nedjelju nakon što je pet dana imalo tegobe.

Iako se radi o prvom pojedinačnom slučaju malih boginja, kako je poručila, nivo opreza i pozornosti u Dječjoj bolnici je
na vrlo visokom nivou.

“Moramo se spremiti na hipotetički moguću epidemiju. Spremni smo prostorno i kadrovski i zdravstveno”, poručila je dr Milašinović.

Epidemija malih boginja u regionu dobija sve šire razmjere, a u Srbiji su zabilježena tri smrtna slučaja. Do sada je u ovoj zemlji registrovano 1.255 slučajeva malih boginja. Najmlađa oboljela osoba je mlađa od dva mjeseca, a najstarija ima 60 godina. Sl.R.

U slučaju simptoma javiti se ljekaru

Dr Mugoša je objasnio da nevakcinisana djeca, čija je majka vakcinisana, imaju prirodno pasivni imunutet do devet mjeseci života.

On je objasnio da je domet kapljica za prenošenje morbila metar i po do dva metra, kao i da se prenosi i rukama.

Ipak, teško je pratiti kontakte kazao je dr Mugoša i savjetovao da se u slučaju simptoma visoke temperature, dijareje i osipa jave izabranom ljekaru.

Udruženje pedijatara osuđuje kolege koji se protive vakcinaciji

Udruženje pedijatara saopštilo je juče da će najoštrije osuđivati antivakciono djelovanje kolega i svih drugih zdravstvenih radnika, jer je, kako kažu, jačanje protivnika imunizacije u znatnoj mjeri uticalo na javno mnjenje i roditelje da formiraju negativan stav o vakcinaciji.

Pedijatri će se, kako su istakli, boriti za plasiranje objektivnih, naučno potvrđenih, jasnih i nedvosmislenih stavova o koristi vakcinacije.

Ukazivaće roditeljima na nečasne motive antivakcinalista i na njihove stavove lišene naučnog osnova naveli su iz Udruženja pedijatara.

Vakcinacija, kako podsjećaju, obezbjeđuje osnovno pravo djeteta pravo na zdravlje.

Pobjeda

Related Post

Ostavi komentar