Stručnjaci i ljekari učesnici tribine “Istina o MMR vakcini i vakcinaciji” izjavili su u Beogradu da je jedina teorija koja je dovela u vezu autizam i vakcinu zabranjena i povučena 1999. godine i da je njenom rodonačelniku, osuđenom zbog prevare, oduzeta dozvola za rad.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da sa “punom moralnom i etičkom odgovornošću” poziva roditelje da vakcinišu djecu kako ih ne bi dovodili u situaciju u kojoj mogu da obole.

Kon je na skupu ocijenio da je situacija u Srbiji po pitanju malih boginja ozbiljna zbog pada obuhvata imunizacije i da su najugroženija djeca u vrtićima, gdje ih trećina nije vakcinisana. Dodao je da neće pomoći ako roditelji odluče da djecu ne vode u vrtiće, jer je to bolest koja ide u talasima.

Ostali uzrasti su zaštićeni jer se epidemiološki bedem stvarao 40 godina, rekao je Kon i dodao da bi stepen imunizacije i sada kao i tada trebalo da bude 95 odsto.

Kon je ocijenio da su predimenzionirani navodi o negativnim efektima vakcine.

Prema riječima dečjeg psihijatra Instituta za mentalno zdravlje Milice Pejović Milovančević, Svjetska zdravstvena organizacija je 1999. godine demantovala, zabranila i povukla rad u kome je godinu dana ranije na studiji od 12 slučajeva vakcina dovedena u vezu sa autizmom. Ona je dodala da je uzrok autizma nepoznat. Uzrok nije vakcina već starost roditelja, rekla je ona.

Građani i roditelji, među kojima su i oni čija su djeca osjetila posljedice vakcinacije, ali i oni koji se bore za pravo da odlučuju sami da li će vakcinisati djecu, postavljali su razna pitanja. A takođe u tim na trenutke žučnim raspravama čulo se i to “da li možemo da postavimo pitanja koja se nama sviđaju ili moramo samo ona koja se sviđaju vama”.

Predsjednik Ekološkog pokreta Novog Sada Nikola Aleksić upitao je učesnike tribine šta misle o tome zašto je u vakcinama kada je Torlak preuzeo od Novartisa nađena živa koja dovodi do autizma, o presudi italijanskog suda da je vakcina uzrok autizma, tome zašto se u Srbiji gazi Ustav koji garantuje da je integritet svakog čovjeka nepogaziv i donosi zakon o prisilnoj vakcinaciji. Za Kona je rekao da je “prijetio” građanima ako ne prime vakcinu protiv svinjskog gripa.

Kon je rekao da nikome nikada nije pretio, da to što sudovi donose pojedinačne presude nema veze sa istinom da je vakcina uzrok autizma, a da su priče o živi u vakcinama notorne neistine. Kon je objasnio da u sastavu MMR vakcine, koja sadrži oslabljene viruse protiv malih boginja, zauški i rubeola, nema ni aluminijuma.

Pedijatrijska sestra Aleksandra Babić, majka djeteta za koje je navela da je oštećeno vakcinom, za šta, kako je dodala ima sudsku presudu, ocijenila je da su roditelji opravdano u strahu jer u Srbiji niko ne kontroliše vakcine, a i država nikome ne garantuje bezbjednost.

Ona je pročitala Konove stare navode da u vakcinama ima aluminijuma. Kon je odgovorio da ne zna gdje je mogao da priča o aluminijumu i da je to vjerovatno napisao na Fejsbuku.

Takođe, čulo se i pitanje da li bi granica za vakcinaciju mogla da se pomjeri, kako bi se izbjegli određeni rizci, na šta je imunolog Univerzitetske klinike u Tiršovoj Srđan Janković rekao da je to hipotetički moguće, ali da ne bi bilo dobro da se djeca izlažu riziku od bolesti koji je veći od onoga koji donosi vakcina.

Predsjednik Udruženja pedijatara Srbije Radovan Bogdanović rekao je da je vakcina, svaka, pa i MMR, pouzdano i bezbjedno sredstvo.

Related Post

Ostavi komentar