Na osnovu izgleda noktiju često možemo dobiti dragocjene informacije o zdravlju djeteta. Stoga je pri posmatranju promjena na tijelu, dobro pregledati i dječije noktiće.

TAČKASTA UDUBLJENJA

Na jednom ili više noktiju primjećuju se sitna tačkasta udubljenja, pa njihova površina izgleda poput one na naprstku. Polumjesečasti dio na bazi nokta je crvene boje umjesto blijedoružičaste. Ponekad mame istovremeno primijete i promjene na vlasištu, uz mjestimično opadanje kosice na ograničenom, okruglom području (u sredini vlasišta, ne na njegovom rubu).

Koji je uzrok?

Ako su ove dvije pojave povezane, postoji vjerovatnoća da dijete pati od emocionalne napetosti (stresa), koju mališani proživljavaju uslijed nekih događaja koji značajno mijenjaju njihov život: rođenje brata ili sestre, polazak u vrtić i sl.

Poznato je da napetost negativno utiče na imunitet organizma. Umjesto da sistem odbrane štiti organizam od napada stranih supstanci, on napada sam sebe. Neprijateljski se odnosi i prema korijenu kose, a površina nokta gubi svoju glatkoću.

POMORANDŽINA KORA

Na jednom ili više noktiju primjećuju se sitna udubljenja koja podsjećaju na pomorandžinu koru. Na koži djeteta mama zapaža crvenkaste mrljice pokrivene sitnim mjehurićima iz kojih izlazi bistri sadržaj. U početku se one nalaze na licu, a zatim se proširuju na nabore kože, pregibe lakata i koljena, na očne kapke i predio iza uha.

Koji je uzrok?

Najvjerovatnije je riječ o atopijskom dermatitisu (ekcemu). Za ovo oboljenje postoji genetska predispozicija, a posljedica je anomalije u funkcionisanju imunološkog sistema. Takva slabost odbrambenog sistema s vremenom može dovesti do pojave prave alergije. Zapravo, čest je slučaj da su i roditelji imali slične probleme u ranom djetinjstvu.

ZANOKTICE

Na rubovima noktiju nalazi se “raščupana” kožica ili male izrasline.

Koji je uzrok?

Nekad se mislilo da ovakve promjene ukazuju na nedostatak vitamina u organizmu. Međutim, ove promjene kožice oko noktiju (poznate kao zanoktice) konstitucionalna su pojava i ne predstavljaju zdravstveni problem.

KRHKI NOKTI I UMOR

Nokti su lomljivi, na njima se javljaju napukline, nastaju nabori, vrh nokta se lako lomi. Dijete je blijedo, koža mu je bez sjaja, a sluznice su mu slabo prokrvljene što se najbolje može vidjeti na unutrašnjosti donjeg kapka oka. Mališan se brzo zamara, a disanje mu je ubrzano…

Koji je uzrok?

Najvjerovatnije je riječ o anemiji, iako blijedilo kože ne mora uvijek da bude znak malokrvnosti. Ipak, ovakav izgled noktića ukazuje na nedostatak gvožđa, što je najčešći tip anemije u dječijem uzrastu. Radi se o tome da dijete ima manjak krvne boje (hemoglobina) koji eritrocitima (crvenim krvnim zrncima) daje crvenu boju i omogućava prenos kiseonika do svih ćelija i tkiva u organizmu. Kada je količina hemoglobina oskudna, organizmu nije osigurana dovoljna količina kiseonika. Posljedica toga jesu umor, blijedilo, ubrzano disanje, a nokti su osjetljivi i lako se lome.

Ostavi komentar