Ponekad se desi da dijete (obično kad brzo raste), potpuno iznenada, osjeti jake bolove u nogama. Nema otoka, crvenila, ali dijete pokazuje da ga bole baš mišići u nogama. Nekada su veoma jaki tako da manja djeca zaplaču, nerijetko ih bol probudi iz sna, pa to može izgledati prilično dramatično. Ovi bolovi se mogu ponavljati, pa roditelji bivaju veoma uplašeni, a ponekad vode djecu u Hitnu službu na pregled.

Slijede odgovori na odabrana pitanja roditelja o bolovima rasta, koji su suštinski bezazlena pojava.

  • U kom uzrastu se javljaju bolovi rasta?

Mogu početi veoma rano, čak i u trećoj godini života, ali najveći broj djece ih ima u uzrastu od 4 – 10 godina. Izuzetno rijetko se javljaju posle 12. godine.

  • Zašto nastaju?

Pravi razlog se u stvari  ne zna!

Čak nema ni dokaza da rast ima direktne veze sa ovim bolovima. Ono što se jasno zna se da se češće javljaju kod djece koja su imala intezivnije fizičke napore – trčanje, skakanje, penjanje. Zimi se mogu javiti i posle skijanja. Ima mišljenja da se zapravo radi o jednoj vrsti “upale mišića” usljed jačeg napora.

Obično se javljaju kod djece koja imaju niži prag bola – slabije tolerišu bol, ali to nije uvjek tako. Ima djece koja mogu imati ove bolove iako su “čvrsti” mališani.

Pokazalo se da djeca koja imaju česte bolove rasta, takođe imaju sklonost i ka povremenim glavoboljama i bolovima u trbuhu.

  • Kako prepoznati bolove rasta?

Djeca se žale na bolove tipa grčeva u mišićima nogu. UVJEK se žale na bolove u obije noge, i to obično u butinama (najčešče sa prednje strane) ili listovima (obično pozadi), ali ponekad i iza koljena (ali ne i sa prednje ili bočne strane koljenog zgloba). Bolovi NISU praćeni drugim simptomima (povišena temperatura, ograničena pokretljivost zglobova, crvenilo, otok…), a kad bolovi prođu dijete se ponaša potpuno uobičajeno – kao da se ništa nije desilo.

Nekada se javljaju nekoliko dana u nizu, a nekada samo ponekad. Velika je individualna različitost bolova rasta kod djece, ali je tipično da se mogu povremeno javljati mjesecima, a ponekad i duže.

  • Kada se obično javljaju u toku dana?

Obično predveče ili u snu. Noću je inače prag bola niži, pa nije čudno da se bolovi rasta kod većine djece baš tada javljaju.

Veoma rijetko se javljaju u prepodnevnim satima i tokom dana. Zanimljivo je da (posle noćne epizode bola) kad se dijete probudi, biva veselo i raspoloženo, a ponekad se ne sjeća bolne epizode.

  • Kako se postavlja dijagnoza?

Lako!

Ljekar već na osnovu priče sa roditeljima (anamneza) i jednostavnog pregleda postavlja dijagnozu. Pošto NEMA promjena na nogama (nema otoka, crvenila, bolnih pokreta…) nisu potrebna dodatna ispitivanja.

  • Kako se liječe bolovi rasta?

Kod većine djece nije potrebna terapija!

Ipak, ima djece koja imaju baš jake bolove i tada ima smisla da im se da analgetike –  ibuprofen ili paracetamol u odgovarajućoj dozi. Lagana masaža ili tople obloge nekada mogu pomoći umjesto analgetika.

  • Kada je potreban pregled ljekara?

Pravi (tipični) bolovi rasta NE zahtijevaju hitan lekarski pregled, pa NEMA potrebe da se trči kod doktora!

Evo situacija kad bolovi u nogama ipak traže pregled pedijatra:

–   Ako su bolovi izuzetno jaki i dugotrajni, a naročito ako nema boljitka posle terapije analgetikom treba potražiti (bez panike) pomoć pedijatra.

–   Ako se dijete žali na uporan bol u samo jednoj nozi

–   Ukoliko se pojavi crvenilio, otok na bolnom mjestu ili ograničenost pokreta

–   Ako se pojavi povišena temperatura, ili se dijete žali na malaksalost

Sve ovo ukazuje da se NE radi o bolovima rasta, već da je u pitanju neki drugi uzrok bolova.

Ass.dr Goran Vukomanović

Ostavi komentar