U Crnoj Gori i dalje veliki broj djece rođene 2016. godine, oko 30 odsto, nije primilo MMR vakcinu protiv malih boginja, rubeole i zaušaka.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje, MMR vakcinom je zaštićeno samo 75 odsto djece predškolskog uzrasta, dok je na nivou Podgorice čak 39 odsto nevakcinisane djece starosti dvije godine.

Direktor Doma zdravlja Nebojša Kavarić kazao je za Dan da je od 1. septembra 2017. godine, od kada je počela kampanja za povećanje obuhvata imunizacijom, do sada MMR vakcinu primilo 6.000 mališana i da su roditelji uvidjeli značaj te zaštite za svoje najmilije i odazvali se pozivu u velikom broju.

Kavarić objašnjava da je zabilježen veći odziv za vakcinaciju djece rođene 2014. i 2015. godine.

Podaci za glavni grad iz Doma zdravlja Podgorica pokazuju da od početka kampanje MMR vakcinacije, od 1. septembra 2017. do 20. jula 2018, broj djece koja su primila MMR iznosi 6.000.

“Za godište 2014. i 2015. procenat je uvećan za 50 odsto, a za godište 2016. čak 85 odsto. Sada imamo situaciju da je za godište 2014. MMR vakcinu primilo 89,2, za 2015. 80,5 i za 2016. 61,35 odsto. Kampanjom koju smo vodili zajedno sa Ministarstvom zdravlja i uz podršku Instituta za javno zdravlje uspjeli smo da spriječimo ulazak epidemije u škole i vrtiće. Crna Gora je imala najmanji broj oboljelih. Kampanjom je značajno vraćeno povjerenje građana i roditelja prema vakcinama i zdravstvenom sistemu. Vakcinacija je permanentan postupak i zato je propisan od države kao obavezna. Mi smo imali promotivne aktivnosti na vrlo organizovan način. Uz veliku podršku medija i nevladinog sektora koje okupljaju roditelji, na čemu smo im zahvalni”, ističe Kavarić.

On navodi da prate podatke kada je riječ o nevakcinisanoj djeci u Podgorici.

“Svih 18 domova zdravlja je zajedno vodilo kampanju i slična je situacija i u ostalim ustanovama. Nešto manje od polovine mališana živi u Podgorici, tako da naš grad prednjači u ovakvim akcijama”, rekao je Kavarić.

Iz Instituta za javno zdravlje nedavno je saopšteno da je Crna Gora bila gotovo jedina država u regionu koja je zbog velikog broja vakcinisane djece, i preko 95 odsto u određenim godištima, bila pošteđena obolijevanja od zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom.

Dan

Ostavi komentar