Stanje disajnih puteva može da se utvrdi i minimalno invazivnim procedurama. Metoda je bezbjedna za svakog pacijenta, traje relativno kratko i radi se u lokalnoj anesteziji.

Bronhoskopija je minimalno invazivni dijagnostički metod koji se obavlja uz pomoću bronhoskopa, kod pacijenata sa sumnjom na postojanje tumora ili nekog stranog tijela u plućima, kod osoba koje iskašljavaju krv i kod onih čiji nalazi rendgena ukazuju na postojanje određenih bolesti pluća.

“Tokom procedure posebnim instrumentima uzima se isječak sa sumnjivo izmijenjenih struktura pluća, koji se šalje na mikroskopski-patohistološki pregled, što značajno doprinosi postavljanju dijagnoze oboljenja”, objašnjava profesorka dr Dragana Jovanović, pulmolog u Kliničkom centru Srbije.

Ova dijagnostička procedura pluća je bezbjedna za svakog pacijenta, traje relativno kratko, radi se u lokalnoj anesteziji, a samo u nekim slučajevima neophodno je pacijenta uvoditi u opštu anesteziju. Prije početka bronhoskopije potrebno je da ljekar uradi odgovarajuću pripremu pacijenta koja podrazumijeva osnovne analize krvi i procjenu stanja srca i kapaciteta pluća. Bronhoskopija se, takođe, koristi i za uklanjanje sekreta iz disajnih puteva kod pacijenata koji ne mogu da dišu sopstvenim plućima i nalaze se na mehaničkoj ventilaciji.

Najveći broj interventnih bronhoskopskih procedura se obavlja u terapijske svrhe, kako bi se obezbijedila prolaznosti odnosno otvaranje velikih disajnih puteva: dušnika i glavnih bronha, koji mogu biti zapušeni ili zatvoreni zbog velikog broja malignih i benignih tumora i određenih stanja i bolesti”, kaže dr Jovanović i dodaje: “Drugi razlozi za interventne terapijske pulmološke postupke najčešće uključuju zaustavljanje masivnih krvarenja iz disajnih puteva uz bronhoskopsku primenu posebnih lijekova”.

U slučajevima kada se kod pacijenta promijena nalazi van vidnog polja bronhoskopa i to u malim disajnim putevima, biopsija se kontroliše uz pomoć rendgena ili ultrazvuka iz dubine pluća.

“U ovim situacijama radimo endobronhijalni ultrazvuk uz pomoć kojeg možemo da sagledamo strukture u grudnom košu, koje se nalaze van disajnih puteva i da uzmemo isječak”, kaže dr Jovanović. “Princip je isti kao kod ultrazvučnog pregleda stomaka ili srca, i izvodi se u opštoj anesteziji uz posebnu pripremu. Razlika je u tome što se ultrazvučni pregled izvodi u toku bronhoskopije, specijalnim bronhoskopom sa integrisanom sondom ili se ultrazvučna sonda uvodi kroz bronhoskop.

RIGIDNI BRONHOSKOP

U slučajevima kada se bronhoskopija radi u opštoj anesteziji, ne koristi se fleksibilni već takozvani rigidni bronhoskop. On je nalik metalnoj cijevi i za razliku od fleksibilnog ne može da se savija u raznim pravcima, ali zato ulazi u velike disajne puteve i predstavlja jednu od najsloženijih dijagnostičkih intervencija. U Klinici za pulmologiju KCS godišnje se uradi više od 300 rigidnih bronhoskopija.

Related Post

Ostavi komentar