Vjerovatno prva stvar koja vam pada na pamet kada je u ovaj simpotom u pitanju su metalne plombe, koje se danas sve rjeđe korste, ali i dalje su u upotrebi. Promjena ukusa u ustima može biti posljedica loše oralne higijene, ali plombe nisu razlog zbog kog neki od nas mogu povremeno ostetiti ukus metala u ustima.

Disgeuzija, kako je zvančna medcinski naziv za promjenu čula ukusa, najčešće se manifestuje kao gorak ukus metala u ustima koji postoji čak i kada ne jedete, a tri su razloga na vrhu liste zbog kojih se taj neprijatan osjećaj javlja.

Alergije

Čulo ukusa povezano je sa čulom mirisa pa alergije, koje uzrokuju curenje ili zapušen nos, mogu da izazovu promjene u ukusu. Takođe, do ovih promjena može doći i zbog alergija na hranu.

Obratite pažnju kada se ukus metala javlja u ustima.  Ukoliko je to slučaj kada jedete određene namirnice, poput školjke ili orah, možda je riječ o alergiji na hranu. Do metalnog ukusa u ustima u tim slučajevima dolazi jer imuni sistem pogrešno prepoznaje proteine u određenoj hrani  kao štetne i proizvodi histamin i druge hemikalije da bi uništile ove proteine. Alergije na hranu najčešće su praćene mučninama, teškoćama pri disanju, vrtoglavicama, naticanjem, ali mogu imati i manje izražene simptome. U svakom, slučaju najbolje je da se javite ljekaru.

Trudnoća

Druga mogućnost je trudnoća. Mnoge trudnice primijetile su da im se, posebno u prvim mjesecima trudnoće, čulo uksa mijenja. Ovu promjenu neki povezuju sa čulom mirisa, dok drugi tvrde da je posljedica hormonalnih promjena, tačnije nivoa estrogena. Kao što je slučaj sa jutarnjim mučninama, trebalo bi da nestane u drugom trimestru kada hormoni počnu da se smiruju.

Lijekovi

Čest uzrok neprijatnog uskusa metala u ustima su i lijekovi. Najčešće su u pitanju antibiotici, tačnije oni medikamenti koji sadrže penicilin, klaritromicin, pentamidin i entionamid.

Najčešće je riječ o priveremnom osjećaju, međutim ukoliko potraje, trebalo bi da se javite ljekaru.

Šta možete da uradite da elimišete ukus metala iz usta?

Svaki put kada perete zube, operite i jezik četkicom, a potom ispirajte usta sodom bikarbonom, s tim što rastvor sode bikarbone ne bi trebalo da gutate.

Eliminisanju ovog ukusa možete neutralisati kisjelim ukusima, na primjer sokom od limuna, limunadom ili hranom mariniranom u sirćetu.

Ostavi komentar