Za infekcije urinarnog trakta, odnosno upalu bešike u 90 posto slučajeva krivcem se smatra uropatogena E. coli bakterija.

No kako biste je se riješili na prirodan način donosimo vam jedan od najpopularnijih prirodnih antibiotika koji bi već nakon prve ture trebao ukloniti ovaj neugodni problem.

Pomiješani u pravom omjeru, korijen peršuna, limun, med i maslinovo ulje svojim će moćnim antibiotskim i antivirusnim djelovanjem ukloniti dosadnu bakteriju.

Potrebni sastojci: 

250 g korijena peršuna
250 g limuna s korom
250 g meda (po mogućnosti od kadulje)
2 dcl maslinovog ulja

Priprema: 

Korijen peršuna i limun s korom treba sitno nasjeckati, a zatim sve sastojke, uključujući med i maslinovo ulje, smiksati u blenderu.

Dobićete kašastu masu koju treba čuvati u frižideru. Svaki dan ujutru treba uzimati jednu kašičicu.

1. Pijte dosta vode

Premda ovo ne zvuči kao neki poseban lijek upravo je dovoljan unos tečnosti nešto najvažnije što možete učiniti za svoj mjehur.

Osim što voda može pomoći da ‘isperemo’ bakteriju još je važnije što ćemo prilikom mokrenja imati što izbaciti iz sebe. Uzimajte preporučenih 8 čaša vode pa čak i više i to će ubrzati proces ‘čišćenja’ od bakterija.

2. Idite redovno u toalet

Nemojte zadržavati mokraću ili odlagati odlazak u toalet. Naime, zadržavanjem pomažete bakterijama da se još više razmnože. Redovnim odlaskom na toalet smanjujete njihov broj i šansu da se infekcija razbukta.

3. Pijte čaj od peršuna 

Peršun djeluje kao diuretik, a osim što je ovaj napitak osvježavajući ubrzaće proces ozdravljenja. Kako biste ublažili ili spriječili urinarnu infekciju potrebno je piti čaj od peršuna. Za čaj su potrebne dvije male kašike suvog peršuna i 250 ml vode. U prokuvanu vodu stavite peršun i pustite da odstoji 6 do 10 minuta.

4. Grickajte krastavac 

Zahvaljujući velikoj količini vode koju sadrži ovo je povrće idealno za ‘čišćenje’ bešike. Osiguraće vam dovoljno tečnosti i pomoći da se lakše riješite bakterija.

5. Zagrijte donji dio tijela 

Kod urinarne infekcije stomak nije samo bolan prilikom mokrenja. Infekcija može uzrokovati konstantnu nelagodnu bol u donjem dijelu. Kako bi je olakšali može pomoći toplina koja će opustiti mišiće i otkloniti grčeve koji uzrokuju bol. Za ovo vam može poslužiti topli termofor.

6. Pijte sok od brusnice 

Brusnica se često koristi u liječenju bolesti urinarnog trakta. Sastojak iz brusnice zaslužan je za spriječavanje prianjanja bakterije E. coli na zidove bešike i njenog daljnjeg razmnožavanja. Za prevenciju su dovoljne dvije čaše nezaslađenog soka brusnice dnevno.

Related Post

Ostavi komentar