Glavobolja je najčešća tegoba zbog koje se traži pomoć ljekara. U praksi, to znači da se svaki deseti pregled u domovima zdravlja zakazuje zbog određenih bolova u glavi, svaki četvrti u hitnoj službi, a svaki treći kod neurologa. Osim što remeti svakodnevne aktivnoste, glavobolja narušava porodične i socijalne odnose, smanjuje kvalitet života oboljelom…

Od svih glavobolja migrena je najkompleksnija, ali se o njoj najviše i zna. Postoje, međutim, i druge, jednako opterećujuće glavobolje koje nisu dovoljno poznate javnosti. Takve su, na primjer, menstrualna migrena, tenzione i glavobolje uzrokovane prekomjernom upotrebom lijekova. Ove potonje su tek u posljednje dvije decenije uspjele da privuku punu pažnju stručne javnosti a takođe i pacijenata koji su nekontrolisani konzumenti određenih medikamenata – kaže asistent dr Aleksandra Radojičić, neurolog Centra za glavobolje Klinike za neurologiju Kliničkog centra Srbije.

Šta karakteriše glavobolje usljed prekomjerne upotrebe lijekova?

Ovaj tip glavobolje je treći po učestalosti i sličan je migreni. Procjenjuje se da oko dva odsto stanovništva na planeti pati od nje, pri čemu je kod žena zastupljenija 3,5 puta češće u odnosu na muškarce. Iako su mehanizmi nastanka još uvjek nedovoljno poznati, primijećeno je da se po pravilu javlja samo kod osoba koje već pate od dugogodišnje migrene ili tenzione glavobolje. Može nastati čak i kada se lijekovi protiv bolova ne koriste za liječenje migrene već iz nekog drugog razloga, kao što je, na primjer, bol u leđima. Karakteriše se progresivnim povećanjem učestalosti javljanja, pri čemu se karakteristike prethodnih prisutnih glavobolja mijenjaju.

Po čemu se ova vrsta glavobolje razlikuje od drugih?

S obzirom na to da jačina, lokalizacija, kvalitet i trajanje bola u velikoj mjeri variraju od osobe do osobe, mnogo je važno da se prepozna proces transformacije migrene ili tenzione glavobolje u glavobolju prekomjerne upotrebe lijekova. Ova glavobolja je određena rasponom uzimanja pojedinih vrsta lijekova kroz broj dana u mjesecu, a ne njihovom količinom. Na primjer, uzimanje običnih analgetika 15 ili više dana u mjesecu, može izazvati ovu vrstu glavobolje. Isto se odnosi i na kombinovane analgetike, specifične antimigrenske lijekove poput triptana ili ergotamina, ali i na lijekove koji se primjenjuju u terapiji bola ukoliko se koriste češće od deset dana mjesečno. Specifičnost ovog fenomena najbolje se ogleda u očiglednom paradoksu da glavobolju izazivaju upravo oni medikamenti čija je prevashodna svrha da glavobolju prekinu, olakšaju ili izliječe.

Kako se dijagnostikuje i liječi?

Uzima se detaljna anamneza o eventualnim prethodnim glavoboljama i lijekovima koji su u opticaju, jer je kod ovih pacijenata po pravilu fizikalni neurološki pregled normalan kao i sva druga dopunska dijagnostička ispitivanja. Potpuna obustava prekomjerno upotrebljavanih lijekova je ključni korak u izlječenju ove glavobolje. Cilj je da se prekine ciklus hroničnih glavobolja i popravi kvalitet života bolesnika uz višemjesečnu redovnu primjenu preventivnih lijekova iz grupe antidepresiva, antiepileptika i beta blokatora. Uz ove medikamente smanjuje se učestalost i jačina glavobolja kao i potreba za uzimanjem analgetika. U dobroj mjeri može da pomogne i fizikalna terapija, akupunktura, relaksacione tehnike, tehnike savladavanja stresa i mišićne relaksacije. Ishod liječenja je uglavnom povoljan mada su mogući recidivi.

A šta se dešava kod tenzione glavobolje, koju ste, takođe, pomenuli kao manje poznatu?

Kada je riječ o tenzionoj glavobolji gotovo da ne postoji osoba koja je bar jednom nije doživjela. To je “stresogena”, “psihomiogena” ili “obična” glavobolja prisutna u svim starosnim grupama, a kod djece u čak sedam odsto slučajeva. Prepoznaje se po obostranoj lokalizaciji bola, blaga je do umjerene jačine i nepulsirajuća, bez pogoršanja za vrijeme uobičajene fizičke aktivnosti. Bolesnici se obično žale, ne na bol, već na osjećaj pritiska ili stezanja u glavi i vratu. Taj osjećaj opisuju kao da imaju “traku oko glave” ili “kapu.

Koji su još simptomi karakteristični?

Može biti prisutna blaga mučnina ali nikad nema povraćanja. Nema ni preosjetljivosti na svjetlost i zvuk koji su tipični za migrenu. Tenziona glavobolja obično traje duže od pola sata, a nerijetko je prisutna čak i nedjelju dana u kontinuitetu. Vrlo je važno da se prepozna da bi se liječila na odgovarajući način. Obični analgetici i nesteroidni antiinflamatorni lijekovi su uglavnom efikasni u suzbijanju i prekidanju akutnog bola. Međutim, kod osoba sa čestim glavoboljama, bilo tenzinog ili migrenskog karaktera ova terapija se ne preporučuje, baš zbog velikog rizika od prekomjerne upotrebe medikamenata. U takvim okolnostima može doći do razvoja hronične skoro svakodnevne glavobolje izazvane upravo lijekovima protiv bola.

MENSTRUALNA MIGRENA

Mnoge žene za vrijeme menstrualnog ciklusa pate od glavobolje migrenskog tipa koja im svakoga mjeseca zagorčava život. Analize su pokazale da se migrenski napad najčešće javlja dva dana pre početka i tokom prva tri dana ciklusa. O menstrualnoj migreni može da se govori ukoliko se glavobolja sa karakteristikama migrene javlja najmanje dva od tri menstrualna ciklusa, naglašava dr Radojičić.

Šta izaziva menstrualnu migrenu?

Ključnu ulogu igra polni hormon estrogen. Istraživanja su pokazala da progesteron odlaže menstruaciju ali ne i migrenu, dok estrogen odlaže migrenu ali ne i menstruaciju. U praktičnom smislu to znači da nagli pad estrogena kao i njegove hronično visoke koncentracije mogu da provociraju migrenski bol. Žene sa menstrualnom migrenom obično nemaju poremećen hormonski balans, već su samo pojačano osjetljive na normalne hormonske promjene koje se dešavaju tokom menstrualnog ciklusa. Kod njih se u predmenstrualnom periodu javlja sniženje endorfina u krvi, koji je važan u prirodnom procesu kontrole i suzbijanja bola.

Kako se ova vrsta glavobolje liječi?

Napad migrene moguće je prekinuti klasičnim analgeticima kao što je aspirin, paracetamol ili drugim nesteroidnim antiinflamatornim lijekovima uzetim u visokim dozama na samom početku javljanja glavobolje. Mogu da posluže i specifični antimigrenski lijekovi iz grupe triptana koji se uzimaju kratkotrajno i preventivno ukoliko se menstrualna migrena ponavlja iz ciklusa u ciklus.

Postoji li još neko rješenje?

Na menstrualnu migrenu povoljno utiče trudnoća. Skoro 90 odsto trudnica tokom trudnoće ima retke napade ili nema ni jednu migrensku glavobolju. Dugoročna prognoza ove glavobolje uglavnom je povoljna. Kod više od 60 odsto žena ulaskom u menopauzu migrenske glavobolje nestaju.

Večernje novosti

Ostavi komentar